Kultúra

2011.04.22. 17:25

Wellness hétvégévé vált a húsvét?

Míg a karácsony megmaradt családi ünnepnek, a húsvét mára wellness hétvégévé vált Magyarországon. Abba, hogy így alakult, nem kis része lehet a locsolkodásnak.

PN

A locsolás Magyarországon a 60-as években pénzszerző körúttá vált: az anyagi gyarapodás vágya még ebben a csekély hasznot hozó népszokásban is megjelent. Már régen nem arról volt szó, hogy ezzel könnyítették volna meg az eladósorban lévő lányok párválasztását a potenciális udvarlók: boldog-boldogtalan felkerekedett, hogy a lehető legtöbb helyre becsöngetve begyűjtse a megérdemelt jutalmat.

A kettősség máig él: azoknak a lányoknak, illetve asszonyoknak, akiket kiskoruktól arra szocializáltak, hogy dicsőséget jelent a minél több locsoló, vagyis a minél szélesebb udvarlói, hódolói kör, azoknak fontos ez a szokás. Az enyhén illuminált, kéretlen locsolók azonban bennük is az elzárkózást erősítik. Ezért is lehet, hogy sokan már nem húsvéti sonkára, ünnepi menüre, locsolkodókra, hanem inkább szállodaszobára költik a pénzüket, rokonlátgatás helyett wellness hétvégét terveznek, az ünnepi ebédet pedig a svédasztalról szedik össze.

PN -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!