Kultúra

2011.03.07. 17:47

A szegedi nagy árvízre emlékezünk

Március 12-én árvízi emléksétával elevenítik fel Szegeden, az 1879-ben bekövetkezett tragédiát. Az eseményen nem csak a természeti katasztrófáról emlékeznek meg, hanem a város újjáépítésében szerepet játszó egykori magyar királyról, Ferenc Józsefről is.

baon.hu

Az Dél-alföldi Idegenvezetők Egyesülete több éves hagyományaihoz híven, idén is emléksétát szervez az 1879-es szegedi nagy árvíz kapcsán - olvasható a hir6.hu-n. Március 12-én, 10-16 óra között várják az érdeklődőket a Roosevelt téren, Juhász Gyula szobránál, ahonnan minden órában, igény szerint akár több csoportot is körbekísérnek az idegenvezetők. A résztvevők a történelmi vízmérce megtekintése után az árvíz pusztítását és a királyi ígéretet megörökítő nagyméretű festményt ismerhetik meg a Móra Ferenc Múzeumban. Ezután a Ferenc József jelenlétében felavatott Szegedi Nemzeti Színház mellett a Széchenyi térre sétálva ismertetőt hallhatnak az újjáépítés során, a mai formáját elnyert Városházáról is, amelynek dísztermében Ferenc József és Erzsébet királyné nagyméretű portréit is bemutatják, illetve bejárható lesz a Sóhajok Hídja is. Az emléksétán való részvétel mindenki számára ingyenes.
Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, minden évben más ember munkásságán keresztül közelíti meg a tragédiát. „Először Lechner Lajost, Szeged újjáépítőjét személyesítettem meg, utána Tisza Lajost, mint akkori kormánybiztost, tavaly pedig Mikszáth Kálmánt, aki szemtanúként számolt be a város tönkremeneteléről. Idén Ferenc József, egykori osztrák császár és magyar király bőrébe bújok, aki megindult Szeged tragédiáját látva és háromszor is ellátogatott a városba." Megtudtuk még azt is, hogy a pártfogó európai népek közül az osztrákok voltak azok, akik a legtöbb adománnyal segítették Szegedet. „Nem csak anyagi, hanem erkölcsi támogatásra is szüksége volt a szegedieknek 1879-ben, mert az első pillanatban, sokan úgy gondolták, hogy nem építik újjá a házukat, hanem elmenekülnek erről a területről. Véleményem szerint az akkori városvezetésnek köszönhető, hogy Szeged fel tudott állni az árvíz után." - magyarázta az ügyvezető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!