Kultúra

2010.08.26. 16:25

Mária Terézia visszatért az ősi kastélyba

Történelmi pillanatokat élhettek meg a hajósi érseki kastély felújításának résztvevői szerdán.

Rákász Judit

Hosszú évtizedek után végre visszakerülhetett eredeti helyére az a négy, nagyméretű festmény, amelyet a kastély államosítása után menekítettek a helyi római katolikus plébániára. Alkotójuk ifj. Martin van Meytens 18. századi, flamand származású svéd portréfestő, aki többnyire Bécsben alkotott. Az olajképek Mária Teréziát, férjét, Lotharingiai Ferencet, édesapját, III. Károlyt és édesanyját, Elisabeth Christine von Braunschweig-Wolfenbüttelt ábrázolják.

– Megrendítő élmény volt végignézni, ahogy a hatalmas festmények visszakerültek arra a helyre, ahova eredetileg szánták, készítették őket – mondta dr. Felekyné Mohácsi Mária, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat osztályvezetője, a kastélyfelújítás projektvezetője. – A képek falra helyezése előtt egy hajósi naív művész odalépett hozzám, és elmondta: napok óta nem tud aludni, mert minden gondolatát az foglalja le, hogy részese lehet ennek a pillanatnak. Nehéz lenne ennél jobban jellemezni a hangulatot. A festmények az érseki hivatal és a megyei múzeumigazgatóság között létrejött kölcsön-megállapodásnak köszönhetően kerülhettek vissza a kastélyba. Köszönet illeti érte dr. Bábel Balázs érseket és a hajósi embereket is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nyolc ember emelte helyére a hatalmas festményt
[/caption]

A felújítást tavaly ősszel kezdte meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat egy sikeres uniós pályázatot követően. Az 563 millió forintos összköltségvetésű beruházással nem csak helyreállítják a 18. században épült főúri lakot, de korszerű, interaktív, látogatóbarát bemutatóközpontot alakítanak ki. Az avató ünnepség szeptember 24-én lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!