Kultúra

2010.04.19. 17:31

Nyakunkon a kullancsszezon!

Beköszöntött a kullancsszezon, ideje felkészülni rá. Kevesen tudják, hogy otthon is veszélyben vagyunk, hiszen egy sün egyszerre akár százötven vérszívót is behozhat a kertünkbe.

Takács Valentina

Magyarországon mintegy 18 féle kullancs él, ezek fele terjeszt valamilyen betegséget, és az idei eső kedvezett a szaporodásuknak. Főként ilyenkor, tavasszal és nyár elején rajzanak ki, majd ősszel, szeptember-októberben is lesz egy újabb hullám. A vérszívók a déli, napsütötte órákban árnyékba húzódnak, más napszakban viszont aktívak.
Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, a Kullancsszövetség elnöke szerint, ha valaki ismeri az erdő veszélyeit és felkészül ellene, biztonsággal töltheti a szabadidejét a természetben. A védekezésre számos bevált módszer létezik, ilyen a megfelelően zárt öltözködés, különféle ellenszerek, riasztó spray-k alkalmazása.

A gond az, hogy ma már nemcsak erdei kirándulások alkalmával kell gondolni a betegségeket terjesztő vérszívók elleni védelemre, hanem a városi parkokban, kertekben, játszótereken is. A sünök például többféle kullancsfajtát, egyszerre akár 100-150 darab rovart is hoznak-visznek magukkal a lakott területekre. A kertekben megoldás lehet a gyakori fűnyírás, gyomirtás és a sünök búvóhelyéül szolgáló farakások felszámolása, a kapuk aljának megerősítése.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy sün egyszerre akár százötven vérszívót is behozhat a kertünkbe
[/caption]

A szakértő emellett mindenkinek ajánlja a vérszívók által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást. A vakcinát már most kérni lehet a háziorvostól, gyermekorvostól. A védettség kialakulására nem kell sokat várni. Kapható olyan oltóanyag, amelynél az első adag beadását követően két héttel már be lehet adni a második oltást. Ennél az úgynevezett „gyorsított oltási sémánál” már a második szúrás utáni napokban kialakul a megfelelő védelem.

Persze a védekezés ellenére is érhet bennünket vagy kedvenc háziállatunkat kullancstámadás. A gyógyszertárakban, állatpatikákban, sőt a benzinkutaknál is kapható kullancseltávolító kanállal azonban gyorsan megszabadulhatunk a rovartól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!