Kultúra

2010.04.02. 16:11

Ne végezze a fazékban a húsvéti nyuszi!

Húsvét jegyében gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek élő állatot ajándékba. Az ünnep után megunt nyuszi nem ritkán a serpenyőben, fazékban végzi – figyelmeztetnek az állatvédők.

baon.hu

Szülők, nagyszülők és testvérek kiscsibékkel, nyuszikkal térnek haza az egyébként állatoktól csendes családi házakba, lakásokba. Az ünnepek alatt az ajándékállatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján meglepett örömben rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat – írja a haziallat.hu, amely az állatbarát húsvétéért szólal fel az Orpheus Állatvédő Egyesület tolmácsolásában.

Gondot okozhat a családnak a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szőrzet és a kéretlenül keletkező ürülék is. Az élő állat szőre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválhat.

Az óvodában, iskolában lévő csemeték elől a szülők sok esetben egyszerűen eltüntetik, hulladékkonténerbe dobják vagy szélnek eresztik a „fényét vesztett” élő húsvéti ajándékot. A humánus céllal vadasparkba leadott húsvéti nyuszik egy része vadállatok elemózsiájaként végzi.
Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy élőlényekkel sanyarú módon legyünk kénytelenek bánni?

Húsvét előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Például mi lesz jövő húsvétkor? Nyaralás alatt? Mindig gondolnunk kell a környezetre tudatos (állatra nézve felelős) állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha mégis vásárolunk élő állatot, és ráununk, legjobb, ha egy állatvédő szervezethez fordulunk
[/caption]

Sokszor befolyásolja a tudatlan, informálatlan vásárlót a gazdasági (hátsó-) szándékkal árusító kereskedő. A lehetőségek közepette ne hagyjuk magunkat befolyásolni! Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetően, akkor ne vásároljunk ajándékként élő állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra. Így szeretné a húsvéti nyuszi is. Az esetek többségében ugyanis az élőlény csak egy unott teher marad az ünnep után.

Az is lehet, hogy már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre. Ez esetben semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyűjtő konténerbe. Célszerű kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét, és a többi ajándék állatot.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Általában csak rövid ideig tart ez a húsvéti idill
[/caption]

Figyelembe kell vennünk az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. A leghumánusabb lehetőséget keressük az állat további sorsának figyelembevételével. Élő állat ajándékozást visszatartó tényező lehet, hogy mára már bűncselekmény az állatkínzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!