Kultúra

2010.04.13. 15:04

Kuvaszok és KÁÓ a rajtvonalnál

A Kecskeméti Főiskola színeiben öt csapat is szerencsét próbál a hétvégén Miskolc belvárosában, a 2. alkalommal szervezett Országos Elektromobil versenyen.

Galambos Sándor

A tavalyihoz hasonlóan az idei futamot is a miskolci Robert Bosch  Power Tool Kft. hirdette meg. A feladat: Li-Ionos hajtással rendelkező jármű tervezése és kivitelezése. Vagyis a Bosch által fejlesztett és gyártott 6 darab BOSCH PSB 18 LI-2 akkumulátoros ütvefúrógép felhasználásával és beépítésével üzembiztos járművet kellett terveznie és építenie az öt tagú csapatoknak. Az elkészített járművek és vezetőik egy adott versenypályán négy kategóriában – legjobb pilóta, leggyorsabb elektromobil, legjobb műszaki megoldás és legjobb design – mérik össze teljesítményüket.

A nem mindennapi járgányok versenyét hosszú, komoly felkészülés előzte meg: a több fordulós szakmai és gyakorlati megmérettetés után most szombaton, (április 17-én) végül 80 csapat több száz tehetséges, kreatív és lelkes mérnökhallgatója állhat oda járművével a rajtvonalhoz.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Így néz ki, amikor fúróból készül a járgány – a Racsni tagjai, munka közben
[/caption]

Újdonság, hogy a műszaki mérnökképzés debreceni, kecskeméti, miskolci, budapesti és nyíregyházi fellegvárai mellett idén nemzetközi és a középiskolai csapatok is indulhatnak a versenyen. A középiskolásokat a kiskunfélegyházi Petőfi Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola „Kuvasz” csapata képviseli Bács megyéből, igaz, a csapatban van egy GAMF-os hallgató és egy félegyházi Móra gimis diák is.

Bőven lesz látnivaló!

Idén a szervezők különleges kísérő programokat szerveztek a családoknak is: a „Bosch Ligetben” egész nap kreatív, szabadtéri akadályversenyen mérhetik össze tudásukat felnőttek és gyerekek, akik megismerkedhetnek a WWF környezettudatos tippekkel felpakolt klímaautójával is, de emellett lesz robotbemutató, jégszobrászat, Rally-autó bemutató és zenés, színpadi előadások sora. Vagyis igazi kavalkáddal várják az elektromobil versenyre érkező közönséget.

A „Kuvaszok” nagy erőkkel készülnek a versenyre: – Az elmúlt időszakban nem egyszer történt, hogy hétvégén összejöttünk, és hajnalig terveztünk, rajzoltunk. Nagy kihívást jelent ez a verseny, hiszen a sikerhez az elméleti tudás mellett gyakorlatiasságra, rugalmasságra, közös gondolkodásra, munkamegosztásra, csapatmunkára is egyaránt szükség van – mondta Varga János, a Kuvasz csapat tagja.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Kecskeméti KÁÓ csapata és a már majdnem rajtra kész elektromobiljuk
[/caption]

A járművek látványa mellett az autók körversenye és a gyorsulási futamok is komoly izgalmat ígérnek. A futamokat az autóversenyekről és Forma 1-es bejelentkezéseiről ismert Szujó Zoltán közvetíti élőben a helyszínen. Az idei versenyre 6 országból 100 csapat, 66 magyar egyetemi, 22 külföldi, 10 középiskolai és 2 Bosch gyári csapat nevezett be.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Kara 2010-ben az Elektromobil versenyen 5 csapattal indul:

1. Kecskeméti KÁÓ
 Dési Gábor 
 Győrfi Gergely
 Kovács József
 Vágó Csaba
 Csík Norbert

2. Lecsó 
 Richter András
 Domokos Zoltán
 Oroszi Balázs
 Ruzsonyi Gábor
 Vladár Dániel

3. Racsni 
 Bognár Alex
 Juhász László
 Molnár Gábor
 Szinok Richárd

4. Villám
 Ádám Mihály
 Bartus Péter
 Fehér Márton Gábor
 Szeleczkei Csaba László
 Kutasi István

5. Kuvasz 
 Varga János
 Varga Gábor
 Szabó Tivadar
 Illés Péter
 Horváth Gábor

Tavaly, amikor még mindössze 29 csapat indult, a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának „Gyurivagyok” elnevezésű csapata két kategóriában is dobogóra állhatott a 2009-es elektromobil versenyen. A körversenyben a négyes döntőbe két kecskeméti csapat is bekerült, a „Gyurivagyok” csapat harmadik, míg a „Lecsó” csapat negyedik helyezést ért el. A „Gyurivagyok” csapat a legjobb műszaki kivitelezés kategóriában is remekelt, ezüstéremmel végeztek. Az „AlvázZavar” és a „Villám01” nevet viselő csapatok a körversenyben a legjobb 16 között végeztek úgy, hogy a kieséses versenyben kétszer is szembe kerültek egymással a kecskeméti csapatok.

A Kecskeméti KÁÓ csapata és a már majdnem rajtra kész elektromobiljuk Így néz ki, amikor fúróból készül a járgány – a Racsni tagjai, munka közben -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!