Kultúra

2009.12.22. 18:53

Tündérmese karácsonyra

A könyv szép ajándék, ám nem egyszerű eligazodni a könyvesboltok hatalmas kínálatában. Különösen gyermekkönyvet nehéz jól választani.

Popovics Zsuzsanna

Gyakorló édesanyaként Finy Petra meseíró, számos gyermekkönyv szerzője is gyakran vásárol gyermekkönyvet egy, és három éves lányainak. Tőle kérdeztük, milyen a jó gyerekkönyv. 
– Fontos az igényes illusztráció, hiszen a gyermek értő befogadója a képzőművészetnek, ami alakítja szépérzékét, leendő ízlését – mutat rá Finy Petra. – Ebből a szempontból a Művészi Mesekönyvek sorozat az egyik legjobb választás. az irodalmilag míves szöveg is meghatározó. Bagossy László Sötétben Látó Tündér című mesekönyve tipikusan ilyen. A történet magyar népmesék motívumaiból szövődik és igen gazdag nyelvi fordulatokban.

– Kedvenc gyermekírói, gyermekkönyvei? 
– A klasszikusok közül Lázár Ervin, Janikovszky Éva. Gyermekkorom kedves meseregényei a Végtelen történet és A csudálatos Mary.

– Kerül könyv a karácsonyfájuk alá?
– Természetesen. Legutóbb a két haspók egérke – Guri és Gura – történetét tehette polcára Emma lányom, a japán gyerekek mostani nagy kedvencét. A magyar kortárs mesék közül Czigány Zoltán történeteit is nagyon szeretik a lányok, ebből biztosan kapnak karácsonyra. Az Andersen nagy mesekönyvre nekem fáj a fogam.

– A legtöbb gyerekek ma inkább tévézik, mint olvas. 
– Az élményszerű, jól kitalált mesekönyvek ma sem maradnak olvasatlanul. A meseregények különös fantáziavilága, furcsa lényei elvarázsolják az olvasót.   [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A jó gyermekkönyv igényesen illusztrált, szövege míves irodalom.
[/caption]

– Egészen kicsiknek is ír. Milyen kritikusok az óvodások? 
– Őszinték, közvetlenek. A kisgyerekek azonnal rákérdeznek, ha valamit nem értenek, jelzik, ha valami zavarja őket. Gyakran kérdezik, hogy találom ki a meséket. Szokásos válaszom, hogy mindig a fejemben vannak, csak összerendezem, és leírom őket. 

Rufusz Rafael

„Rufusz Rafael vörös, göndör hajú, négy és fél éves kisfiú, de ha azt kérdezik tőle, mennyi idős, mindig hatnak mondja magát. Csínyek, cselek, meglepetések nagy mestere ő. Például képes bizonyos tárgyakat életre kelteni. Megelevenítette Lámpalányt is, hogy meséljen neki esténként. Akkor, amikor imbolyognak az árnyak, vagy ha gyanúsan mozog a függöny. Vagy amikor bőg a kistestvére. Mert, mi tagadás, Rufusz Rafael bizony a világ legrosszabb alvója.”

(Részlet Finy Petra Lámpalány meséi c. gyermekkönyvéből.)

(Részlet Finy Petra Lámpalány meséi c. gyermekkönyvéből.) A jó gyermekkönyv igényesen illusztrált, szövege míves irodalom. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!