Kultúra

2009.11.06. 12:40

Macerásabb lehet a matura

Az MSZP a közoktatási törvény módosításával a jövőben kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, 2012-től már csak az a diák kerülhetne egyetemre, főiskolára, aki az előírt tárgyakból emelt szintű vizsgával rendelkezik.

Magyarvári Annamária

Az MSZP elképzelése szerint a továbbtanuláshoz egy vagy két tantárgyból lenne kötelező az emelt szintű érettségi. A változás általánosan 2012-től lépne életbe, de elképzelhető, hogy az orvosi és a gyógyszerész pályát választóknak akár 2010-től kötelező lenne teljesíteni az emelt szintű érettségit.

Élesebbé válik a verseny?

– A személyes véleményem és a kollégáim közötti vélekedés is az, hogy nem lenne baj, ha a felsőfokú továbbtanuláshoz feltétel lenne legalább egy tárgyból az emelt szintű érettségi – mondta el lapunknak Lukács Lajos, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatója. – Ezzel várhatóan megnőne az igény a felvételi előkészítők iránt, és a tanulók közötti versengés is komolyabbá válna. A versenyhelyzet előrelépést hozhat – fogalmazott az igazgató.

A kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban szintén az elképzelés bevezetése mellett vannak: – Már hamarabb kellett volna bevezetni ezt a feltételrendszert – osztotta meg véleményét lapunkkal Kovács István, a Bolyai Gimnázium igazgatóhelyettese. – Ez kiváló szűrő lenne, s egyben garanciát jelentene a főiskoláknak és az egyetemeknek, hogy az intézménybe bejutott hallgatók megfelelő tudással, felkészültséggel rendelkeznek – mondta az igazgatóhelyettes.

Másfél milliárdba kerülne a változás

A kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola vezetője, Kapus Krisztián úgy véli: – Egyelőre csak elképzelés a törvénymódosítási javaslat, változtatásból pedig mostanában rengeteg van az oktatás területén. Az intézményvezetők nem győzik kapkodni a fejüket, mikor, mit, hol módosítanak a közoktatásban. Mindent összevetve 2012 még nagyon messze van, azt pedig majd az idő eldönti, egyáltalán megvalósul-e ez a javaslat – nyilatkozta a vezető.
A módosításnak anyagi következményei is lennének: a kötelezővé tett emelt szintű érettségi rendszere legalább 1,5 milliárd forintos töbletforrást igényelne. Hogy ezt miből finanszírozná a tárca, arról egyelőre nem esett szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!