Kultúra

2009.11.17. 16:35

Lezárták a múlt egy darabját

Előbb a Schäffer-tanya helyét keresték meg, majd világháborús tárgyak után vizslattak a bajai roncskutatók. Eredménnyel.

Kubatovics Tamás

„Jelentem! Bácsbokod község határában Scháffer Mihály tanyájánál 1944. évi augusztus havában egy angol vagy amerikai gyártmányú gépet légi harcban lelőttek. A gépben hat-hét személy lehetett, de pontosan megállapítható nem volt, mert a személyzet apró darabokra szakadt szét a robbanástól. A hullarészeket a község elöljárósága egy koporsóba zárva a köztemetőben temettette el. A személyzet személyazonossági iratait az ott állomásozó dr. Zöldi Márton SS alakulat parancsnoka vette magához. ...” - ezt írta Bács-Bodrog megye főispánja a belügyminiszternek 1945. november 5-én.

Egyebek mellett e dokumentum alapján kezdett keresgélni a bajai roncskutató csoport nyáron a gép maradványai után. Szemtanúk elbeszélése és térképek segítségével beazonosították az egykori Schäffer-tanya helyét. Többszöri terepbejárás és műszeres kutatás után a becsapódás lehetséges helyszínét is megtalálták. Kisebb próbaásásokkal sikerült kijelölni egy alaposabb feltárásra alkalmas területet. Itt láthattak munkához közel egy hónapja.

– Tömegével találtunk lőszereket, melyek az egykori rakományt képezték. Az egész napos ásás során a gép számos alkatrésze előkerült a földből. Munkánkat a helyi önkormányzat és az Aranykalász Mgtsz segítette: munkagépet biztosítottak számunkra – fogalmaz Galambos Gábor, a Bajai Roncskutató Csoport tagja.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rengeteg lőszert találtak a roncskutatók a bácsbokodi határban, miközben számos repülőgép alkatrész is előkerült a föld mélyéből
[/caption]

Amit korábban is tudtak: a Halifax típusú repülőgép és személyzete tizenkettedik bevetésére indult Varsóba. A németek által szorongatott felkelőknek vittek utánpótlást. 1944. augusztus 26-án éjszaka az Újvidék környékére telepített német éjszakaivadász-repülőalakulat Wilhelm Johnen nevű pilótája, Messerschmitt 110 G-4 típusú gépével megtámadta és lelőtte őket. A repülőgép Bácsbokod határában csapódott a földbe.

– Legértékesebb leletünk a gép üzemanyagmérő-órájának számlapja, a személyzet egy tagjának RAF feliratú állományjelzője, valamint több, a gyártó cég beütő kódjával ellátott alkatrészdarab. Ezek – ismerve a gép lezuhanásának körülményeit –  jelentősnek számítanak. A német vadászpilóta jelentése szerint ugyanis már a levegőben több darabra szakadt a gép – mondja Galambos. Hozzáteszi: az angol kötelékben harcoló hét lengyel katona maradványai közös sírban, a solymári brit katonai temetőben nyugszanak.

Két napon keresztül égtek a gépdarabok

Egy szemtanú, Ispánovity József elmondta, hogy őt is kivezényelték a lezuhant gép őrzésére. Darabjai két napon keresztül égtek. Emlékezete szerint több elgörbült géppisztolyt, fegyver- és roncsdarabot látott.

Rengeteg lőszert találtak a roncskutatók a bácsbokodi határban, miközben számos repülőgép alkatrész is előkerült a föld mélyéből -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!