Kultúra

2009.04.24. 14:54

Övék most a tér, meg a romos filmszínház is!

Címkék#Egyéb#Baja

Ha csak 3 napra is, a hétvégére legális házfoglalással, teltházas kulturális események színhelyévé vált Baján a néhai Uránia Filmszínház.

Király László

Söpörtek, felmostak, romot takarítottak a fiatalok, önként és dalolva. Installációs kiállítást szerveztek a profi és képzetlen képzőművészek, ki-ki a saját stílusában és belátása szerint.

– Proteszt-tárlat ez a javából. Mint oly sok világvárosban mostanság, megállíthatatlanul teret hódít magának a kultúra. Hogy mi értelme? Meg kell üzenni a világnak, hogy a pénz nem ehető. El lehet adni, le lehet bontani eleink művelődési intézményeit. Ha csak üzleti, kereskedelmi, kommersz célból építünk, sivár, elidegenedett lesz az életünk – mondta Kovács Zita muzeológus, művészettörténész, az alternatív tárlat megnyitóján.

A romos mozit, raktárhelységet, pincét is meg lehet, meg kell tölteni tartalommal, élő szóval, muzsikával, társasági élettel. Nem hagyhatják a fiatalok, hogy az üzleti „kalmár” szellem kitaszítsa őket az utcára. Összefogtak hát a Sugovica-parti ifjúsági civil szervezetek, belakták nem csak a mozit, hanem az egész Tóth Kálmán teret, és az Eötvös (sétáló) utca egy részét is.

Megmozdulásuk címe a BICAJ Fesztivál egy gyűjtőnév. Zászlaja alatt a negyedik éve működő KÖZÖD! demokratikus alapítvány aktivistái, az ifjúsági természetvédők (BITE), a független környezetvédők, a katolikus ifjak, a BIKE Murál Morál, az Átötyöda önkéntes csoport, a Német Központ ÜDE csapata, az Újvárosi ÁMK, és még sokan mások hirdettek földnapi bringás és alternatív programokat.

Pénteken a bajai Ifjúsági Ház kézműves kézség fejlesztő játékokkal szórakoztatta a járókelőket és a gyermekeket. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létre hozott környezettudatot fejlesztő fajátékokon kívül, a civilek hulladékok felhasználásával ékszereket, ruházati kiegészítőket, jelmezeket, pet, vagy pillepalack-szobrokat, játékszereket „gyártottak”.
 
Péntekre és szombatra hirdették meg a folklór bemutatót, a táncházat, a Besh o droM, valamint a Büdös Vornyik koncertet, a Bácska tambura zenekar fellépését, az aszfaltrajz versenyt, és számos nosztalgia filmvetítést (Pacsirta, Aranysárkány, Matuska). Ugyanezek a civilek Baja polgáraival közösen vettek részt a péntek délutáni Critical Mass kerékpáros felvonuláson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!