Kultúra

2009.04.19. 17:22

Esterházy János emlékére rendeztek versenyt Lakitelken

A Matos Ádám, Kanyicska Dalma és Sütő Szilvia alkotta révkomáromi (Felvidék) Marianum Katolikus Gimnázium Szent András csapata nyerte az Esterházy János emlékére meghirdetett vetélkedőt szombaton, Lakitelken.

Szász András

A Lakitelek Népfőiskola és a Keresztény Élet hetilap szerkesztősége az elmúlt években számos középiskolás vetélkedőt szervezett. Az idén meghirdetett versenynek Esterházy János, mártírsorsú felvidéki magyar politikus élete volt a témája. A határokon átívelő megmérettetésre hatvannál több hazai és határon túli csapat jelentkezett, s szervezésébe a (felvidéki) Pázmaneum Társulás is benevezett. Az elődöntők eredményei alapján a pénteki középdöntőben huszonöt csapat vett részt. Közülük választotta ki a zsűri a szombati döntőbe jutó tizenkét csapatot. A játékos ügyességi versenyekkel színesített vetélkedő kérdéseit – mint már eddig is minden alkalommal – Olajos István, lakiteleki Eötvös-iskola történelemtanár igazgatója állította össze és a versenyt is ő vezette le.
Az esemény híre a mártírsorsú felvidéki politikus lányához, a Rómában élő Esterházy-Malfatti Alice-hoz is eljutott, aki szombat délelőtt telefonon fejezte ki háláját a szervezőknek, egyúttal sikeres szereplést kívánt a verseny résztvevőinek. A döntőn rövid időre Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita is megjelent.

A végig rendkívül szoros döntő második helyén a tavalyi győztes, a gyulafehérvári Majláth-, míg a harmadikon a budapesti Baht Nabijj-csapat végzett. A szegedi Liberum veto a negyedik, míg a nyárlőrinci Szent Lőrinc csapat az ötödik lett. A hatodik helyen a kalocsai Asztrik népe a balassagyarmati Bonummal osztozott. A hetedik helyezést a veszprémi Krisztus katonái szerezték meg.

Az eredményhirdetés után Lezsák Sándor bejelentette: a gazdag könyvjutalom mellett, a vetélkedő fődíjaként a verseny legjobb nyolc csapata és felkészítő tanáraik július 6. és 9. között részt vesznek az Esterházy János emlékére szervezett nyári zarándokúton, melynek során ellátogatnak a mártírsorsú gróf szülőhelyére, Nyitraújlakra, de Csehország fővárosába, Prágába is eljutnak majd.

A zsűri:

Az elnöki teendőket a házigazda Lezsák Sándor író-költő, az Országgyűlés alelnöke látta el. Társelnökként Molnár Imre, történész, Esterházy-kutató, a Külügyminisztérium munkatársa segítette. A zsűri tagja: Czoborczy Bence a Keresztény Élet főszerkesztője, Karaffa János, felsőtúri plébános, a Pázmaneum Társulás elnöke, Harmatos Áronné, nyugalmazott iskolaigazgató és Olajosné Kádár Ilona történelemtanár.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!