Kultúra

2009.03.04. 19:17

Fesztivállal érkezik a tavasz

Huszonkét nap, 20 helyszín, csaknem 80 esemény - ez a március 16-án kezdődő Kecskeméti Tavaszi Fesztivál tömör statisztikája. Ami a tartalmat illeti: Rost Andrea, Doni Kozákok, Ghymes, Csík zenekar - csak néhány húzónév a fellépők hosszú sorából.

Rákász Judit

– Kecskemét nem adja meg magát: a gazdaságot érintő nehézségek ellenére a tavaszi fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan gazdag kulturális programsorozattal várja az ittélőket és az idelátogató vendégeket – mondta Zombor Gábor polgármester szerdán, a fesztivál sajtótájékoztatóján az Erdei Ferenc Kulturális Központban. – Van mire büszkék lennünk: kiváló kecskeméti alkotók, művészeti csoportok mutatkoznak be a rendezvényen, amely a hagyományokhoz híven nyitott a hazai és nemzetközi fellépők előtt is.

Az érdeklődést jól jellemzi, hogy több mint két héttel a fesztiválnyitás előtt már csak korlátozott számban kaphatók a zenei eseménykere szóló bérletek. Nem véletlenül, hiszen az 5500 forintos komolyzenei bérlet birtokában négy koncertre lehet bejutni: Rost Andrea és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, a Cantus Nobilis, a Grazi Kapellknaben fellépésére, valamint a Vajda János emlékkoncertre. A 7 ezer forintos világzenei bérlet 4 produkcióra szól: Csík Zenekar, Kecskemét Táncegyüttes, Ghymes, Doni Kozákok Együttes.

A jegyárak egyébként nem emelkedtek, sőt: a legtöbb programra 500-1000-1500 forintért lehet belépőt váltani. A legmagasabb jegyár 3000 forint, de sok program ingyenes. Kiszámoltuk: aki valamennyi programra jegyet váltana, annak ez 35 ezer forintjába kerülne. Ezért 3 héten át 80 eseményen vehetne részt - gyakran egymással párhuzamosan.

– Több nagy hagyománnyal bíró, kisebb fesztivál is része a programsorozatnak – mondta a sajtótájékoztatón Bak Lajos fesztiváligazgató. - Ilyen a Bohém Jazzfesztivál, a Kecskemét Fringe, vagy éppen az idei filmszemle és a portugál filmfesztivál nyertes alkotásaiból válogató Mozaik az Otthon Moziban. A fesztivál rangját jól jelzi, hogy a támogatók a nehéz gazdasági körülmények ellenére sem fordítottak hátat a rendezvénynek. A kecskeméti önkormányzat 10 millió forinttal támogatta a rendezvényt, amelynek teljes költségvetése várhatóan eléri az 50 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!