Kultúra

2009.02.01. 10:16

Totálkár - Tunyogi is biztatta őket a folytatásra

Egészen véletlenül jutottam hozzá a kecskeméti Totálkár rockegyüttes lemezhez. A cím: Egy neked… Meghallottam, és kíváncsi lettem, kik ezek a fiúk, akik ilyen remek zenét játszanak…

S. H.

Azt már a személyes találkozást megelőző telefonbeszélgetésekből tudtam, hogy az eredeti zenekar 1993-ban alakult, ám a kényszerű tagcseréket követően stabil maradt a felállás.

– Kezdetben „koppints” banda voltunk, a magyar hard-rock és metal hősöktől játszottuk a nagy nótákat – meséli Robi. Egy szerencsés véletlen folytán azonban Tunyogi Péterrel is többször volt alkalmunk együtt koncertezni. Ő hallotta néhány saját dalunkat, és határozottan bíztatott bennünket a folytatásra - mondja.

– Így történt – veszi át a szót Rudi –, hogy nekiláttunk, és a bennünk levő ötleteket, érzéseket, gondolatokat a már hallható formába öntöttük.

A Totálkár jó klasszikus rockzenét játszik, a dallamos 1970-es éveket idézi. Saját szerzeményeikből másfél órás repertoár állt össze, emellett ismert rock bandák népszerű dalait is előadják a koncerteken. A szövegeik a motoros élet izgalmait idézik, emellett líraiak, szabadságérzetűek vagy spirituális töltetűek. Első demo albumuk 1996-ban, második 2005-ben jelent meg. Stúdióalbumuk 2008 decembere óta kapható.
Koncertjeikre egyre többen kíváncsiak. A megye több településén is, például Izsákon, Kiskőrösön, Páhin, Soltvadkerten, Tabdin, Szentkirályon, Tasson, Szalkszentmártonban, Kunszentmiklóson szinte már állandó vendégnek számítanak a helyi rendezvényeken. Rendszeres fellépői hazai motoros találkozóknak, a kecskeméti fiatalság több alkalommal hallhatta őket a Rolling Rockban és a Rock Caféban, amíg ezek a szórakozó helyek éltek. Erdélyben is visszatérő vendégek, a székelyudvarhelyi fesztiválok szinte már elképzelhetetlenek nélkülük.
Nem titkolt céljuk egy videoklip készítése, valamint az országos bemutatkozás.

– Megéri manapság rockzenét játszani?
– Szeretjük ezt a műfajt, ez áll az első helyen a miértekre adott válaszok között. Mindegyikünknek van civil melója, magánélete, emellett az évi 20-25 koncert véghezviteléhez rengeteg családi támogatás és áldozat kell. Nem olyan egyszerű ám, hogy csak pengetem a gitárom… – neveti el a végét Zoli.

Legközelebb április 18-án Szentkirályon a 3T-fesztiválon, majd május 15-én a soltvadkerti motoros találkozón hallható a Totálkár. Addig is, aki többet szeretne tudni a bandáról, kóstolót kapni a zenéjükből, kattintson a www.totalkar.tuti.hu weboldalra.

A Totálkár megszilárdult felállása

Ilok Rudolf (ének), Balázs Róbert (gitár), Kovács Gyula (billentyűk), Csepedi Ottó (dob), Bacskay Zoltán (basszusgitár).

Immár 10 éve muzsikálnak együtt.


 

[caption id="" align="alignleft" width="600"] A kecskeméti rockerek
[/caption]

Immár 10 éve muzsikálnak együtt. A kecskeméti rockerek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!