Kultúra

2009.01.02. 16:08

Petőfi 186. születésnapja Félegyházán - Képgalériával

Az év utolsó napján hagyományosan Petőfi Sándorra, a magyarság egyik legnagyobb forradalmi és irodalmi alakjára emlékeztek Kiskunfélegyházán.

Szász András

Kiskunfélegyháza számára Szilveszter napja több az esztendő utolsó napjának ünnepénél. Több is kell legyen, mivel 186 éve ennek a napnak az éjjelén született meg a magyarság egyik legnagyobb forradalmi és irodalmi alakja, Petőfi Sándor – fogalmazódott meg a szerdai ünnepségen.

A hagyományos rendezvény ezúttal is koszorúzással kezdődött az Ótemplom mögötti Petőfi Emlékháznál. A résztvevőket Garaczi Veronika köszöntötte, majd megkoszorúzták azt a márványtáblát, melyet 1861-ben Reményi Ede hegedűművész egyik koncertje bevételéből helyeztetett el az emlékház falán.

A koszorúzás után a szomszédos Sarlós Boldogasszony templom kertjében leleplezték Reményi Ede domborművét, melyet Lantos Györgyi és Máté István csongrádi művészházaspár készített. A polgármesteri  köszöntő után Sövény Tibor színművész elmondta Arany János: Reményinek című versét.

A főtéri Petőfi-szobor megkoszorúzása után a megemlékezés a közelmúltban felújított Hattyúházban folytatódott, ahol Sövény Tibor színművész „Éljen a lyány, éljen a bor” címmel Petőfi borverseiből adott elő egy csokorra valót. A műsorban közreműködött a közelmúltban Reményi-díjjal kitüntetett Hegyesi Judit zenetanár hegedűn és Jankovszki Anna diák zongorán.

Az irodalmi műsor végén a hallgatóság márkás borokkal koccinthatott a 2009-es esztendő sikerére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!