Kultúra

2009.01.27. 18:00

Közös határidő, külön jelentkezés

A felsőfokú felvételi eljárástól függetlenül, külön kell bejelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra a tanulóknak. A jelentkezési határidő mindkét esetben február 16., a közös dátum azonban sokakat megzavarhat.

M. A.

Ugyanúgy február 16-ig kell jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra, mint a felsőoktatási intézményekbe - erre hívta fel a figyelmet honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A május-júniusi érettségi vizsgaidőszakra a jelentkezés határideje február 15., de mivel ez az idén munkaszüneti napra esik, február 16-ig elfogadják a jelentkezéseket.

A dátum megegyezik a felsőoktatási felvételi jelentkezés határidejével, azonban fontos tudni, hogy a két jelentkezés nem „váltja ki” vagy „helyettesíti” egymást. Vagyis az érettségire, és a felsőoktatási intézményekbe külön-külön jelentkezési lapot kell kitölteni. Középszintű érettségi vizsgára egyébként minden olyan középiskolában be lehet jelentkezni, ahol az adott tárgyból érettségi vizsgát szerveznek. A középiskola azonban nem köteles a külsős jelentkezőket fogadni. Ilyenkor az Oktatási Hivatal (OH) OKÉV regionális igazgatóságán is lehetőség van jelentkezni a középszintű érettségi vizsgára.

Emelt szintű érettségi vizsgára kizárólag az OH OKÉV regionális igazgatóságain lehet bejelentkezni.
A nappalis rendszerű tanulói jogviszonnyal rendelkezőknek  - vizsgatárgyanként első alkalommal - az érettségi összes fajtája ingyenes, középszinten és emelt szinten egyaránt.

A tanulói jogviszony megszűnése utáni érettségi vizsga a több vizsgarészből álló tárgyaknál vizsgánként 12 ezer forintba kerül. Az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgákra 20 ezer forintot kell fizetni, az egy vizsgarészből álló vizsgákra pedig 8 ezer forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!