Kultúra

2009.01.14. 20:29

Kecskeméten készült a túl pajzán népmese

Figyelmeztetésben részesítette a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Minimax rajzfilmadó román nyelvű változatát, mivel illetlennek minősítette a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat szinkronizált változatának egy január elején sugárzott részében megjelenő képeket - írja szerdai számában a Krónika. Az erdélyi napilap tájékoztatása szerint a tanács úgy vélte: a rajzfilm állatkínzásra utaló jeleneteket is tartalmazott.

FN

A kifogásolt rajzfilmet a Kecskeméti Stúdió készítette 1978-ban, a Jankovics Marcell és Horváth Mária rendezte mesét a magyar változatban Molnár Piroska mondja.
A rajzfilm a népmesei szegénylegény történetét mutatja be, aki három kismalacot ad a királykisasszonynak cserébe azért, ha a királylány előbb térdig, majd "kötözködésig", és végül "nyakig felhúzza a zubbonyát", így felfedve születési jegyeit.

A CNA ezt a jelenetet ítélte illetlennek, ugyanakkor kifogást emelt az ellen is, hogy a szegénylegény felvágja késével a vele tréfát űzni szándékozó gazdag legények lovainak lábán a bőrt.

A kifogásolt jelenetek a Magyar Népmesék sorozat A királykisasszony jegyei című epizódjában jelentek meg a román nyelvű csatornán. A román médiahatóság szerint a magyar népköltészetből ihletődött mese sérti a gyermekek védelmére vonatkozó szabályokat.

                                   A királykisasszony jegyei című népmese - VIDEÓ!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!