Kultúra

2008.08.04. 13:47

Kul-túra a bevásárlóközpontban

Címkék#malom

A Malom Központ első emeletén korzózó vásárlók már második hete gyönyörködhetnek egy időszaki tárlatban, amely két fiatal tehetség fotóinak a bemutatását tűzte ki céljául. Közülük ezúttal a kalocsai Mihály Mónika vállalkozott arra, hogy elkalauzoljon bennünket a digitális művészetek világába.

Bajáki Zsanett

-Honnan jött a fotózás iránti érdeklődés?

-Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy jó volna ezzel a mesterséggel hivatásszerűen foglalkozni. Apai nagypapám is fotózott, nagy valószínűséggel tőle örököltem a művészetekhez való vonzódásomat, illetve a fényképészet szeretetét. Sajnos ő már nem láthatta az első elkészült képeimet. Akárhol jártam is, ha valami érdekeset láttam, azonnal elképzeltem, hogy milyen fotót készíthetnék róla. Képekben gondolkodtam, és gondolkodom ma is. Végül tavaly decemberben úgy döntöttem, hogy nem halogatom tovább a dolgot és elkezdek komolyabban foglalkozni a fényképészettel, hogy egyszer majd ez legyen a hivatásom.
 
-Valaki aki teljesen kezdő egy ilyen komoly szakmai hátteret igénylő munkában, hogy áll neki a legelején? Miként zajlottak a kezdetek?

-Az első képeimet húgomról készítettem, ezek leginkább portré jellegűek. Azóta is ő az első számú modellem és nagyon szeretek vele dolgozni. Nehéz manapság olyan fiatalt találni, aki szereti ha fotózzák, de szerencsémre őt ilyen fából faragták. Nagy segítségemre volt még a barátom, akinek az első gépemet és az első bíztató szavakat köszönhetem.  
 
 -Valamilyen formában tanultad/tanulod/tanulni fogod- e a fotózást?  

-Jelenleg kommunikáció – médiatudomány szakra járok, ahol az egy egyik szemeszterben volt fotótechnika óránk. Ezt a fél évet leszámítva eddig autodidakta módon tanultam. A jövőre tekintve,  kinéztem már egy budapesti fotósiskolát, ahol szívesen folytatnám tanulmányaimat. Pontosan nem tudom még hol szeretnék elhelyezkedni, de mindenképp olyan területen, ahol hasznosíthatom ezt a szenvedélyem. 
 
-Melyek a leggyakrabban fotózott témáid és miért éppen ezeket választod?

- A különböző stílusok közül, hozzám talán a portré és a divatfotó áll a legközelebb. Főként azért, mert szeretek emberekkel dolgozni és itt teljes mértékben kiélhetem a kreativitásomat. A divatfotózás iránti érdeklődésem testvérem hatása. Példaképem nincsen, de Karl Péter képei nagyon tetszenek
 
 
-Hogyan kerültek a képeid a Malom Center bevásárlóközpont emeletére? Milyen lehetőséget jelent ez egy kezdő művész számára?

-Édesapám olvasta az újságban, hogy a Kecskemét Fringe pályázatot hirdetett és ő hívta fel a figyelmemet erre a megmérettetésre. Én pedig e-mail formájában azonnal jelentkeztem. Nem kellet sokat várakoznom és jött is a telefonhívás, amelyben közölték, hogy a képeimet kiállítanák a Malom Centerben. Nagyon megörültem a lehetőségnek, mert nekem ez volt az első „nyilvános bemutatkozásom". Sajnos az embereknek ritkán van idejük -vagy nem is veszik a fáradtságot-, hogy múzeumok tárlataira, bemutatótermekbe járjanak. Itt a Malomban viszont nagyon sokan megfordulnak hétköznapi teendőik intézése közben és jártukban-keltükben vetnek egy-egy pillantást a kihelyezett alkotásokra. 
 
- Mennyire költséges hobbi vagy szenvedély a fotózás? mennyire elterjedt a korosztályodban?

-Szerintem nem korosztály függő, hanem inkább pénz. Nagyon sokba kerül, ha az ember komolyan szeretne foglalkozni a fotózással. Rengeteg a választék a gépek terén és az árban határ a csillagos ég. Természetes, hogy ahogy az ember fejlődik egyre-jobb és jobb fényképezőgépet szeretne magának, hiszen nem csak a technika a fontos , hanem a minőség is. Ugyanakkor lrendelkezhet valaki a legmodernebb géppel is, ha nincs meg hozzá a megfelelő tudása és látása.
 
-Melyik a legjobbnak tartott képed és miért?

- Erre nehéz válaszolni. Ki mit tart a legjobbnak… Emlékek, élmények fűznek egy-egy fotómhoz és a legfontosabb, hogy minden képben benne van az én egész lényem.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!