Kultúra

2008.07.30. 10:33

Ma kezdődik el a Kodály Művészeti Fesztivál

Címkék#Kecskemét

Kecskeméten, a Kodály Intézet udvarán ma este 8 órakor a 30 éves Budapesti Tomkins Énekegyüttes koncertjével kezdődik el a Kodály Művészeti Fesztivál.

Baon.hu

Az 1978-ban alakult együttes tagjainak többsége a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Alapítója és művészeti vezetője Dobra János, aki a kezdetekre visszaemlékezve egy interjúban így idézte fel a hőskort és az együttes legfontosabb célkitűzését: „Amikor nem sokkal a főiskola befejezése után lelkes fiatalként elindultunk a pályán, kétségkívül magasra tettük a mércét, de hiszünk abban, hogy végül mégiscsak a minőség dönt. (...) Nem üzleti szempontokból indultunk ki, hanem magunkból: mit tudunk, mit szeretünk, mit tartunk fontosnak. Máig fontosnak tartjuk például, hogy a kevéssé ismert szigetországi zeneszerzők, mint névadónk, Thomas Tomkins és 16-17. századi angol, német, olasz kortársainak kórusműveivel megismertessük a hazai közönséget. Valamint, hogy – e nálunk félig elfeledett – alkotóknak műveit az általunk elérhető legmagasabb szakmai színvonalon keltsük életre.”

Az elmúlt 30 év alatt szinte egyedülállóan széles repertoárt sajátított el az együttes, mely a gregoriántól a reneszánsz zenén keresztül a kortárs zenéig terjed.
A különböző vallások liturgikus zenéjén kívül több oratórium és opera bemutatására is vállalkoztak. Így elmondható, hogy a Tomkins Énekegyüttes a hazai koncertéletben betöltött szerepe mellett, az egyik legfontosabb zenei alkotóműhelyünkké vált.

A fesztivál további programjaira jegyeket elővételben az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ jegypénztárában válthatnak az érdeklődők, vagy a Tourinform Irodában (6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.), valamint előadások előtt egy órával a helyszínen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!