Kultúra

2008.07.27. 21:08

A kecskeméti Bahget Iskander fotói Szíriában is sikert arattak - Képgalériával

Óriási szakmai és közönségsikert aratott Szíriában a Kecskemét-Hetényegyházán élő fotóművész, Bahget Iskander alkotásaiból rendezett fotókiállítás.

Noszlopy

A Jable-ban rendezett tárlatra összesen 30 fotóját vitte el Magyarországról a művész. Egyfajta életmű összeállítást válogatott ki a több ezer felvételből: egyebek között szocio fotókat, magyarországi tájképeket, magyar művészekről és hétköznapi emberekről készült felvételeket vitt magával. 

- A tárlat július 10-én nyílt Jable-ban, egy időszámításunk előtt 700 évvel épült kőszínház alagsorában – tudtuk meg hazatérését követően Bahget Iskandertől. Az arab-magyar fotóművész kiállítása egy nagyszabású művészeti fesztiválhoz kapcsolódott, amelyre a világ több pontjáról érkeztek neves művészek. Megtekintette Bahget Iskander képeit a szír kulturális, valamint a közlekedési miniszter is. A hazájukból származó magyar művésszel a szír televíziók a kiállítás ideje alatt három alkalommal készítettek interjút, az újságok pedig folyamatosan írtak Iskanderről, a képeiről, valamint Magyarországról. 

- Természetesen szóba került a médiában szinte minden alkalommal, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából, március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kaptam meg Sólyom László köztársasági elnöktől. A szír közvélemény már tavasszal, az elismerés átadását követően értesült erről, és rendkívül büszkék rám a szülőhazámban – mondta Iskander. 

A Szíriában bemutatott válogatás legközelebb idén ősszel, Jordániában lesz látható, „Magyarország arab szemmel” címmel. Akkor és ott a magyar hét alkalmából mutatják majd be a Szíriában született, ma pedig már Kecskemét-Hetényegyházinak mondható Bahget Iskander képeit.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!