Kultúra

2008.03.10. 09:43

Finn földön a mi kislányunk

Tegnap (vasárnap) elutaztak, ma délelőtt már finn közönségnek játszanak a kecskeméti Ciróka Bábszínház társulatának tagjai.

M.A.

- A kékruhás kislány története 2006 februári bemutatója óta már több nemzetközi fesztiválon lenyűgözte a közönséget. Reméljük, Finnországban sem lesz ez másként – mondta Kiszely Ágnes, a bábszínház igazgatója.

– A BRAVO! nemzetközi bábfesztivál képviselőjével először hat évvel ezelőtt találkoztam egy cseh fesztiválon. Nagyon tetszett neki a társulatunk munkája, és tulajdonképpen azóta kerestük a lehetőségét, hogy a finnországi vendégjáték megvalósuljon. Egy külföldi felkérés esetében korántsem mellékes – például – a díszlet szállítása, az utazók száma és a nyelvi korlátok problémája. A szervezők olyan előadást szerettek volna, ami nemzetközileg is jól érthető, így esett a választás A kékruhás kislány történetére.

Az idei BRAVO! fesztiválon a Magyarországot képviselő Ciróka mellett német, kanadai, dán és francia társulatok mutatkoznak be. A kecskemétiek három város hat helyszínén kilencszer játsszanak.
– Ez az előadásunk eltér a megszokottól, a hagyományostól. Izgalmasan és rendhagyóan ötvözi a bábjáték, a színészi játék és az animációs technika eszközeit. A szöveg nélküli előadás tulajdonképpen egy Picasso-kép továbbgondolása, a képzelet és a valóság folytonos váltakozása, egymásba olvadása. Az alkotók, Bartal-Kis Rita és Horváth Mari a nézők fantáziájára bízzák, hogy miként értelmezik és gondolják tovább a látottakat – így Kiszely Ágnes.

A Cirókás társulatnak ez az első finnországi fellépése. Bár minden nap játszanak, remélik, lesz idejük a többi társulat néhány előadását megnézni, merthogy az igen hasznos lehet. Kíváncsiak a közönségre is, hiszen az minden országban más és más.

Címkék#kultúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!