Kultúra

2007.11.28. 15:06

Ki dirigál Kecskeméten? Talán Cseke?

Bodolay Géza, Cseke Péter és Hegedűs Zoltán tűnik a leginkább esélyesnek a kecskeméti színház igazgatói pályázatának hajrájában – a kulturális bizottsági tegnapi (kedd) ülésén elhangzottak alapján.

R.J.

– Hegedűs Zoltán kiemelkedően jó pályázatával válik ki a mezőnyből. Cseke Péter mellett a szakmai zsűri támogatása szól. Bodolay Géza tevékenységét ismerheti a közönség, s tudhatja, hogy megválasztása esetén azt folytatja, amit az elmúlt 10 évben megkezdett – mondta Szeberényi Gyula Tamás elnök a tegnapi (kedd) ülésen. Amelyen a bizottság tagjai mellett a pályázók is szót kaptak, így a kétórás, zajos vitát részben egymással vívták meg.

Míg a testület tagjai közül Szécsi Gábor Bodolay Géza újraválasztása mellett érvelt, Újhidi Tibor Hegedűs Zoltán pályázatának átgondoltságát emelte ki. Hasonlóan vélekedett Bogdándy Ferenc, aki szintén Cseke, Hegedűs és Bodolay pályázatát javasolta támogatásra. 

Mit jelent a szakirányú végzettség?

Szükséges-e színházrendező diploma az igazgató-főrendező poszt betöltéséhez? – ezt a kérdést feszegette Éry-Kovács András és Bodolay Géza – vagyis a hat pályázó közül azok ketten, akik rendelkeznek színházrendező végzettséggel. Dr. Metzinger Éva jegyző elmondta: a pályázati kiírásban szakirányú végzettség szerepel feltételként. Szakirányúnak pedig a hatályos jogszabály szerint azok a végzettségek számítanak, amelyek a színház alaptevékenységével kapcsolatosak.
Az ülésen „színházbarát nézőként” vett részt Szeitz Péter, aki Cseke Péter pályázatával kapcsolatban szeretett volna feltenni kérdéseket. Azonban mielőtt ezt megtehette volna, dr. Metzinger Éva jegyző jelezte: a vonatkozó kormányrendelet szerint a pályázatok tartalmát csak a szerző engedélyével lehet nyilvánosságra hozni. Mivel erre egyetlen pályázó sem adott az ülés megkezdéséig külön engedélyt, a bizottság tagjai nem reagálhatnak a pályaművek tartalmát érintő kérdésekre.

Emiatt Szeitz Péter nem kaphatott választ – többek között – arra, hogy csatolt-e Cseke Péter a pályázatához a színház gazdálkodásával foglalkozó tervezetet, illetve, hogy valóban szerepel-e tervei között saját színházi zenekar és kórus létrehozása. A kétórás vita végén a szakbizottságban ugyanaz a patthelyzet alakult ki, mint a Ciróka Bábszínház igazgató-választásakor. Mivel az öttagú testület egyik tagja, Ikrényi Tünde, huzamos ideje külföldön tartózkodik, s a négyfőssé zsugorodott bizottság ezúttal is szétszavazott, végül egyik jelölt sem kapott szavazattöbbséget. Így a szakbizottság – amelynek személyi kérdésekben szakmai véleményével kell segítenie a képviselő-testület döntését – úgy foglalt állást, hogy valamennyi pályázót alkalmasnak tartja az igazgatói poszt betöltésére.

Arról, hogy ki lesz a kecskeméti színház direktora a következő öt évben, várhatóan holnap (csütörtök) dönt a képviselő-testület.

Cseke Péter nem érkezett meg

A hat pályázó közül öten voltak jelen a keddi ülésen. Az egyetlen távolmaradó Cseke Péter volt, aki főpróbahete miatt nem jöhetett kedden Kecskemétre. Ez azonban nem befolyásolta a bizottság munkáját. Mint elhangzott, az ülésen való részvétel nem kötelezettség, csupán lehetőség. Bodolay Géza felvetette: a pályázók kapjanak megszólalási lehetőséget a csütörtöki közgyűlésen – amint az tíz évvel ezelőtt, első megválasztásakor is történt. Ezt azonban nem tartották jó ötletnek sem a képviselők, sem a többi pályázó.

 

Ezek is érdekelhetik