Képviselő-testületi ülés

2022.10.31. 11:25

Fizethetnek a teremhasználatért a sportolók Kalocsán

Bár maga a teremhasználat ingyenes marad, a város a jövőben rezsi-hozzájárulást kér a sportegyesületektől a termek használatáért – derült ki a múlt heti képviselő-testületi ülésen.

Gábor János

A sportegyesületeknek mostantól be kell szállniuk a rezsiköltségekbe.

Fotó: Gábor János / archív-felvétel

Schmidt Rajmund városatya, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke közölte: javasolják a helyi sportrendelet módosítását, amiből egyrészt kikerülnek 2019 óta meglévő, de okafogyottá vált pontok, másrészt belefoglalnák az elszállt energiaárak miatt szükségessé vált költségtérítéseket. Mint mondta, muszáj volt megvizsgálni, hogy milyen hozzájárulást kérjenek, mert amíg 2021-ben kb. húszmillió forintba került a sportlétesítmények üzemeltetése, 2022-23-ban ennek tízszeresére kell számítani.

Dr. Bagó Zoltán képviselő arra várt választ a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. igazgatójától, hogy milyen módon tervezik igazságosan elosztani az egyesületekre eső részösszegeket, hiszen nem minden sportágnak azonos az energiaigénye. Dr. Jéri Tamás cégvezető kifejtette, ennek több módját is fontolóra vették, és mindenhol a legcélszerűbbet szeretnék alkalmazni, például alapterület, vagy légköbméter alapján kalkulálva. Ehhez a felhasználók is kellenek – fűzte hozzá: azt várják az egyesületektől, hogy a rendelet figyelembe vételével vegyék igénybe a termeket és ellenőrizzék, hogy mennyi fogyasztásuk volt. 

Bagó Zoltán korrektnek nevezte a vagyonhasznosító hozzáállását és a tervezett szigorítást, bár vannak aggályai: szerinte a sportegyesületek között vitát fognak szülni a közösen használt termek rezsidíjai.

Király Róbert városatya jelezte: a bizottságban egyedül ő tartózkodott a rendeletmódosítás kapcsán, mert abban - egyébként reálisan - az szerepel, hogy a korábbi árak 10-20-szorosát kell kigazdálkodni. Mivel vannak olyan sportegyesületek, amelyeknek az egyetlen bevétele az önkormányzati támogatás, és vannak nulla rezsiköltséggel rendelkezők, miközben mások egész évben teremben vannak, nem látja biztosítottnak, hogy ki lehet termelni a rezsiköltségeket.

Filvig Géza polgármester erre reagálva megígérte: amint újra lesz rá lehetőség, a város támogatni fogja az egyesületeket, de most nem tudnak többlet terheket vállalni. Ettől még nem engedik el az egyesületek kezét - éppen ezért találtak ki számukra egy pontrendszert, ami alapján normatívához juthatnak. Megjegyezte: szerinte a sportolók konstruktívan fognak hozzáállni az új helyzethez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!