Közélet

2016.12.24. 20:14

Gáz nélkül maradtak karácsonyra

Fűtés nélkül, hideg lakásban várta a karácsonyt a félegyházi Szatmári család. A szolgáltató hétfőn ugyanis leszerelte a gázórájukat.

Vajda Piroska

Nem volt kielégítő a meleg víz, ezért szerelőt hívott a félegyházi család a gázkazánhoz. Az egyik hirdetési újságban találtak egy csongrádi szakembert, aki másnap már ki is ment, hogy megnézze a készüléket.

– A szerelő azonban nem kezdte el kitakarítani, ahogy kértem, hozzá sem nyúlt, egyből azt mondta, minden mérés nélkül, hogy nem megfelelő a fürdőszoba légellátása a kazán működtetéséhez, ezért azonnal meg kell szüntetni a gázszolgáltatást. Semmilyen haladékot nem kaptunk, tíz percen belül megérkeztek a szolgáltató emberei és műszaki hibára hivatkozva leszerelték a gázórát – részletezte Szatmári Imre.

– Van szénmonoxid-mérőnk is, ami eddig soha nem jelzett és abba is belekötöttek, hogy állítólag szabálytalanul cseréltettük ki az ablakokat, mert ki kellett volna hívnunk a gázszolgáltatót a nyílászárók cseréje előtt. Ilyen alapon viszont a társasház minden lakásából elvihetnék a gázórákat. Hiába hívtuk fel a szakemberek figyelmét arra, hogy már 30 éve így működik a gázkazán és a szellőztetés az egész társasházban, ahol eddig semmilyen probléma nem volt. Minden évben ellenőriztettük a kazán állapotát és soha ilyen problémát nem állapítottak meg, sem nálunk, sem a társasház további hét lakásában, amelyekben szintén ugyanilyen a fűtésrendszer kialakítása. Legutóbb idén nyáron ellenőrizték a kéményseprők a kazánunkat – amit egyébként 8 éve cseréltettünk ki – akkor sem találtak semmilyen problémát, erről hivatalos papírunk is van. A szolgáltató ígéretet tett arra, hogy a további információkról értesítenek, de pontos időpontot nem mondtak. Érdeklődtem, hogyan fogom megoldani az ünnepekre a főzést, a fürdést, és a fűtést a 104 négyzetméteres lakásomban. Azt mondták adnak majd hősugárzókat, erről azonban semmilyen papírt nem kaptunk, a főzéssel kapcsolatban pedig az illetékes azt válaszolta „Ez már a maga gondja!” – hangsúlyozta Szatmári Imre.

– Az egyetlen hősugárzónkat hordozzuk egyik helyről a másikra, nappal elvagyunk, jól felöltözünk, de éjszaka nagyon kellemetlen. Egyelőre konzervet eszünk, amit a mikróban megmelegítünk, de kénytelenek leszünk egy rezsót venni, hogy tudjunk főzni. Karácsonykor tizenhatan szoktuk körbeülni az asztalt, a legszomorúbb ebben az egészben, hogy idén így nem lesz nálunk családi összejövetel, hiszen ilyen hidegbe nem hívhatom el a kis unokákat. Mondtam nekik, hogy ne jöjjenek haza megfázni. Úgy gondolom, mérhetetlenül tisztességtelen és felháborító a karácsonyi ünnepek előtt így kiszúrni egy családdal – tette hozzá Imre felesége, Valéria.

A szolgáltató jogszerűen járt el

Amennyiben a gázfelhasználói rendszer üzemeltetése az élet- és vagyonbiztonságot veszélyezteti, és erről a földgázelosztó tudomást szerez, köteles a földgázszolgáltatást szüneteltetni – a gázmérő leszerelésével és a főcsap elzárásával és plombálásával – amíg a vészhelyzet fennáll. Nincs lehetőség a körülmények – tél, karácsony – mérlegelésére. A fentiek miatt a 2008. évi XL tv. 16 paragrafusában, illetve a 96. paragrafus 10-es pontjában foglaltaknak megfelelően a gázmérő leszerelésével a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében felfüggesztettük a földgázelosztási szolgáltatást. A visszakapcsolás feltételeiről postai levélben tájékoztattuk a felhasználót, illetve a levél másolatát elküldtük e-mail-ben a kikapcsolt felhasználónak. Társaságunk mindenben jogszerűen járt el – tájékoztatta lapunkat az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.

Vajda Piroska -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!