Közélet

2016.10.06. 15:20

Szülés, pozitív élményekkel

Címkék#Kecskemét

Mit is jelent a pozitív szülésélmény? Miért olyan csodálatos az anyatej? Milyen pluszt nyújt a baba számára a hordozás vagy a babamasszázs? Erre mind-mind választ kaphatnak azok, akik bekapcsolódnak a Babaváró kedd esték ingyenes rendezvénysorozatba.

Sebestyén Hajnalka

Új, információkban gazdag ingyenes előadássorozatot indított útjára kedden a TANDEM Kapcsolatműhely az ifjúsági otthonban. A rendezvény megálmodója, fő szervezője és egyik előadója Néma Attiláné Ella szülésfelkészítő, dúla. Miben más ez az előadássorozat? Mi a célja? Többek között erről is beszélgettünk az ismert szakemberrel.

– Honnan jött az ötlet? – kérdeztük a négygyermekes édesanyát, aki a közelmúltban vált nagymamává.
– Már régen megfogalmazódott bennem és több szakember barátomban, hogy olyan városszintű információs estet hozzunk létre, amely megismerteti a kismamákat és a még anyaságra, apaságra, sőt a nagyszülőségre készülőket a korszerű és egyben családbarát szemlélettel. Olyan témákról tartunk előadásokat, melyek segítik a szülésre való felkészülést, a szoptatást, majd a babával való mindennapokat. Az ifjúsági otthon támogatásával mindezt ingyenesen, hogy mindenkihez eljuthassanak az alapvető információk.

– Napjainkban információdömping van az internetnek köszönhetően. Miben látja a legnagyobb hiányt? Miben nyújthat pluszt egy-egy előadás?
– A rengeteg információ között nem könnyű kiigazodni. A mi kultúránkban jellemzően a saját gyermekünk az első, akin láthatjuk milyen egy újszülött, hogyan viselkedik. Általában nincsenek a szoptatásról, babaápolásról, vagy akár a babasírásról előzetes tapasztalataink, direkt mintáink, vizuális élményeink. Ha a neten rákeresünk egy-egy témára, egy sürgető aktuális problémára, egymásnak ellentmondó cikkeket találhatunk ugyanarról a dologról. Emellett egy újdonsült anyukának mindenki tanácsot ad, az orvos, a védőnő, az édesanyja, az anyósa és a barátnői. Sokszor öten ötfélét mondanak például egy hasfájásra, vagy arra, mit tegyen a síró gyermekkel.

– Önök milyen irányvonalat képviselnek az előadásokon?
– Tudományos alapokon nyugvó korszerű és családbarát információkkal szeretnénk segíteni az előadásra érkezőket, érintve a különböző nézeteket, hogy minden család maga hozhassa meg a számára legmegfelelőbb döntéseket. Az elmúlt 20-30 évben sokat változott a világ, érdekes módon a szülészet és az újszülöttellátás is, amiről azt gondolnánk, nem lehet sokféleképpen csinálni. Bebizonyosodott, hogy a természetes a legbiztonságosabb, a természetes módszereknek sok előnye van, persze megfelelő szaksegítséggel a háttérben. A testi szinten túl szerencsére az érzelmi szempontok is egyre inkább előtérbe kerültek az elmúlt években. Az a családbarát szemlélet, amely az emberi kapcsolatokat, a kötődést erősíti, a családokat partnerként segíti és nem hatalmi pozícióból. A kórházak is ebbe az irányba tesznek lépéseket, ha nem is egyforma ütemben. Munkám során magam is jó kapcsolatot ápolok több kórházzal, így látom a különböző lehetőségeket.

– Milyen témaköröket ölel fel a sorozat?
–  Jövő májusig minden hónapban ugyanarról a négy témáról lesz szó, így bárki bármikor bekapcsolódhat. Minden hónap első témája a szülés, a pozitív szülésélmény egyszerű titkai. A második keddek a szoptatásról, a csodálatos anyatejről szólnak. A harmadik keddek a hordozás témakörét járják körbe, hordozási tanácsadók a testközelség harmóniájának fontosságát mutatják be. A negyedik kedden pedig a babaápolásról és a babamasszázsról lesz szó. Úgy gondolom, ha a családok tájékozottabbakká válnak, a későbbiekben már magabiztosabban tudnak választani, dönteni a saját élethelyzeteikben.

– Említette a pozitív szülésélményt. Mi a helyzet a negatív élménnyel? Tehet ellene a kismama, illetve mindez a későbbiekben hatással lehet a szülő-gyermek kapcsolatra?
– Sajnos manapság nagyon gyakori a negatív, akár traumatikus szülésélmény, amely bizony hatással van az anya önértékelésére, kompetenciáira, a szoptatás sikerére, a szülő-gyermek kapcsolatra, és hátráltatja a következő gyermek vállalását. Holott sokszor apróságokon múlik, hogy a szülés mélyreható negatív vagy pozitív élmény lesz-e. Munkám nemcsak a szülésfelkészítésre és dúlaságra terjed ki, segítek a negatív élmény feldolgozásában is. Minden seb gyógyulhat, és minden pótolható! 

– Hogyan tud segíteni?
– Ilyen esetekben 2-3 segítő beszélgetés elég szokott lenni. Persze az a legjobb, ha egy család már a szülés előtt birtokában van a megfelelő információknak, sokat segíthet, nem érik váratlanul az események. A fizikai szinten túl nagyon fontosnak tartom az érzelmi támogatást. A szülés előtti beszélgetésekben előkerülnek olyan kérdések, amire a család nem is gondol, és építheti a kapcsolatot a családtagokkal és a szakszemélyzettel, és sok gyakorlati kérdés is szóba kerül.

– Mitől függ, hogy milyen lesz az élmény?
– A szülés nagyon intenzív élmény testileg és lelkileg is, éppen ezért óriási lehetőség. Jó hír, hogy a szülés alapvetően természetes, élettani folyamat, a női szervezet úgy lett megalkotva, hogy ez pozitív, eufórikus élménnyé válhasson. Persze ezt lehet segíteni és gátolni is! A saját testünk segít ebben, például úgy, hogy többféle fájdalomcsillapító anyagot, örömöt adó, kötődést segítő hormont termel. Dúlaként sokszor hallottam, amikor a szülés után azt mondta az anya, hogy nem emlékszik a fájdalomra, és bármikor újracsinálná, mert jó volt.

– Az apa miben tud segíteni?
– Az apát senki nem tudja pótolni, különleges szerepe van. Az apák sokszor tehetetlennek érzik magukat, pedig nagyon sok mindenben tudnak segíteni, ha kapnak erre ötleteket. Minden inger fájdalomcsillapító, ha megfelelő időben alkalmazzuk, ha nem, akkor viszont idegesíti, zavarja az anyát. A szülésfelkészítő napon, amit általában havonta egyszer tartok, ezeket a praktikákat mind megmutatom a pároknak. Azt is fontosnak tartom, hogy a párok a választott kórház szülésfelkészítő tanfolyamán is részt vegyenek.

– Mit lehet tudni a TANDEM Kapcsolatműhelyről?
– Nevünk egy mozaikszó, jelentése: TANulható Dinamikus EgyüttMűködés. Férjemmel közösen hoztuk létre, célunk, hogy azokkal a segítő szakemberekkel, akikkel összefogtunk, a  harmonikusabb emberi kapcsolatokért „tekerjünk”, dolgozzunk. Nálunk nem kamu a tandemezés, valóban van tandemünk, vagyis kétüléses biciklink. Hihetetlen jól fejleszti az összhangot két ember között. Ebből a tapasztalatból és egyéb tréneri munkáinkból ered a név és a mögötte lévő interaktív módszer. Szlogenünk: „Élj összhangban!” Hogy kivel? Önmagaddal, a pároddal, a családoddal... Ennek érdekében kiscsoportos tréningeket tartunk önismereti, párkapcsolati témakörökben, illetve egyéni segítő beszélgetésre is nyújtunk lehetőséget. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a most útjára indított Babaváró kedd esték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!