Közélet

2016.10.18. 10:08

Szemétből fitneszpark

Hulladékgyűjtéssel keresték meg a gyerekek a jászszentlászlói iskolai fitneszparkra valót. A sporteszközöket a közelmúltban megrendezett Támogatói Örömnapon avatták fel.

Vajda Piroska

Három éve indították útjára a Támogatói Örömnapot a jászszentlászlói Szent László Általános Iskolában. A tanárok és a diákok a rendezvény keretében mondanak köszönetet az iskolát támogató szülőknek, vállalkozóknak, magánszemélyeknek. Az Örömnap keretében tartják az elsősök mazsolaavatóját, illetve a békaiktatót, az ötödikesek felsőssé avatását. A játékos vetélkedő végén a gyerekek oklevelet kapnak, ami bizonyítja, hogy hivatalosan is az iskola alsós és felsős diákjává fogadták őket. Az Örömnap keretében avatták fel az intézmény új fitneszparkját is.

– Az iskolában régi hagyomány a szelektívhulladék-gyűjtés. Négy évvel ezelőtt a diákönkormányzat tagjaival közösen elhatároztuk, hogy a hulladékgyűjtés bevételből lecseréljük az iskolaudvaron az összes játékot, mert balesetveszélyesek voltak és nem feleltek meg a szabványoknak. Két évvel ezelőtt összegyűlt annyi pénzünk, hogy egy  homokozót, egy fészekhintát és egy drótkötélpályát tudtunk építeni – nyilatkozta lapunknak Pintér Julianna iskolaigazgató.

– Két év után a gyerekeknek ismét sikerült annyi pénzt összegyűjteniük a szelektívhulladék-gyűjtéssel, hogy a nagyobb diákok számára is vásárolhattunk szabadtéri sporteszközöket. Az 1 millió forintos bevételből öt új fitneszgép kerülhetett az udvarra, melyeket a szülői szervezettel és a diákönkormányzattal közösen választottunk ki – tette hozzá az igazgatónő.
– Ezt több mint egy játszótér. A sokrétűen használható eszközöket úgy válogattuk össze, hogy azok minden izomcsoportot megmozgassanak. A gépek a szünetek, a szabadidő hasznos eltöltését szolgálják, és a testnevelési órákat is változatossá teszik. Két olyan eszköz is van, amit egyszerre két gyerek is használhat – részletezte Pintér Julianna. Az igazgatónő azt is kiemelte: az új fitneszpark megvalósítása nem csak az egészséges életmódra nevelésben játszik fontos szerepet, hanem munkára is nevel. A gyerekek látják az udvaron a munkájuk gyümölcsét, amit így jobban meg is becsülnek.

A jászszentlászlói iskolában nagy hangsúly fektetnek a környezettudatos szemléletet elsajátítására, ezért minden hónapban egy órát szánnak a hulladékgyűjtésre, amiben nagyon sokat segítenek a falubeliek is. A község fel van osztva az osztályok között, minden osztály, minden alkalommal ugyanoda megy. A hulladékgyűjtési akció az idősekkel való kapcsolatépítésre is nagyon jó. Az idősek már várják a gyerekeket az összekészített flakonokkal, palackokkal. Pakolás közben pedig mindenki jól esik egy kis beszélgetés. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!