Közélet

2016.10.06. 15:09

Nem élveznek elsőbbséget a Mercedes-gyár dolgozói

A kecskeméti buszpályaudvarról Szolnokra induló reggeli járatra egyes sofőrök nem engedik felszállni az utasokat, azzal az indokkal, hogy a Mercedes-gyár hazainduló dolgozóinak így nem jut majd hely – panaszolta olvasónk. A DAKK mindezt cáfolta.

Hraskó István

Olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a hétköznap reggel a Noszlopy parkból 6:15-kor induló, Szolnokra tartó menetrend szerinti járatra egyes sofőrök nem engedik fel az utasokat, vagy csak azokat, akik 40 kilométernél távolabb lévő településekre mennének. Állítólag mindezt azzal indokolják a buszvezetők, hogy a Mercedes-gyárnál felszállni kívánó és Szolnokra tartó Mercedes-dolgozóknak máskülönben nem jut hely. Olvasónk megjegyezte, hogy egyszer, amikor volt szerencséje a buszon leülni, a gyárnál csak 17-en várakoztak a járatra a Daimler 1-es kapunál, azaz bőven elfértek volna kétszer annyian is.

– Ha a DAKK üzemelteti és a menetrendben szerepel, akkor teljesen mindegy, hogy a kijelölt megállók melyikében szeretnék leszállni. Hol itt az összefüggés? – kérdezte olvasónk.

November 1-jétől 1D

Mint nemrég megírtuk, az önkormányzat jóváhagyásával a DAKK teljesíti a Mercedes-gyár kérését, és 1D jelzéssel új járatot indít a Kecskemét-Homokbányán lakó mercis dolgozók szállítására. Iskolai előadási napokon és tanszünetben munkanapokon naponta 3-3 járat, munkaszüneti napokon 1-1 járat közlekedik (munkanapokon azért pont három, mert a buszok így igazodnak a háromműszakos munkarendhez). A járatok mindkét irányban a Homokbánya kollégium, Vályogvető utca, Téglás utca, Kullai köz, Bagoly Egészségház és Daimler 1-es kapu megállóhelyeken állnak meg, a tervezett menetidő 20 perc. Olvasónk azt kérdezte, hogy ezekre a buszokra bárki felszállhat-e?

A DAKK válasza szerint igen. A járatokon az utazási jogosultság igazolására a helyi buszközlekedésben rendszeresített jegyek és bérletek felhasználhatók, az egyvonalas bérletek nem érvényesek. Az 1D jelű busz november 1-jétől jár majd.

A témában megkerestük a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. -t, tudnak-e hasonló esetekről, érkeztek-e ilyen ügyek miatt panaszok a DAKK-hoz, kivizsgálták-e őket, és ha igen, milyen eredményre jutottak?
Válaszként megkaptuk a cég üzletszabályzatának pár bekezdését. Ezekből többek között kiderül, hogy a menetrendben meghirdetett távolsági autóbuszjáratokat bárki igénybe veheti, az utas jogosult a buszon „a biztonságát, kényelmét, komfortját szolgáló, illetve elősegítő berendezéseket használni”.

– Üzletszabályzatunk alapján a járatot végző autóbuszvezető kollégánk az autóbusz férőhely kapacitásáig köteles az utazásra jelentkezőket elszállítani, menetrendben meghirdetett megállóhelyeken az utasok fel- és leszállítása céljából megállni. Esetleges utaslemaradás esetén az utasok részére tájékoztatást kell nyújtani a következő eljutási lehetőségről. Amennyiben utaslemaradás tapasztalható, a rendelkezésre álló szabad kapacitás figyelembevételével társaságunk rásegítő, mentesítő járatot közlekedtet. A megkeresésben jelzett járatra panasz eddig nem érkezett – közölte a DAKK.

 

A DAKK válasza szerint igen. A járatokon az utazási jogosultság igazolására a helyi buszközlekedésben rendszeresített jegyek és bérletek felhasználhatók, az egyvonalas bérletek nem érvényesek. Az 1D jelű busz november 1-jétől jár majd. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!