Közélet

2016.10.27. 12:11

Nagy tervek a volt laktanyával

1,6 milliárd forintot már elnyert a kecskeméti önkormányzat a volt Rudolf-laktanya felújítására, most pedig két újabb pályázatot nyújtottak be.

H. I.

A város a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázott a Rudolf-kert építészeti és közterületi fejlesztésére. Nemrég kiderült, hogy sikeresen, ugyanis 1,6 milliárd forint érkezik majd erre a célra az önkormányzathoz.

Az összegből környezetrendezést, közműfejlesztést terveznek megvalósítani a volt laktanya területén. Három utat, sétányokat, gyalog-kerékpárutat építenek a hozzá tartozó közvilágítással, emellett megújítják a zöldfelületeket. A pályázat benyújtásakor a felsorolt fejlesztéseket azzal indokolták, hogy így kívánják megvalósítani a leendő oktatási, kulturális, innovációs és turisztikai létesítményeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Bús Csaba
[/caption]

A csütörtöki közgyűlésen még két Rudolf-laktanyával kapcsolatos pályázatról esett szó. Az egyik a hangzatos turisztikai attrakció munkacímet viseli. Bruttó 1,45 milliárd forintból a régi „kis lovardában” rendezvényhelyszínt, interaktív látogatóközpontot, vendéglátóipari egységeket, szociális helységeket alakítanának ki. Mindezt a turizmus fellendítése céljából, ugyanis a testületi ülésre készült tájékoztatóból az is kiderült: noha egyre több vendég érkezik Kecskemétre (2013-ban 59 ezer, 2014-ben 69 ezer, tavaly 78 ezer), viszont egyre kevesebb időt töltenek a hírös városban, ez pedig hosszú távon rosszul érintheti a szolgáltató szektorban működő cégeket (az egy turistára jutó vendégéjszakák száma három éve még 2,2, tavaly már csak 1,8 volt).

A kis lovarda eredeti falszerkezete és acél rácsostartó tetőszerkezete viszonylag épen megmaradt, azonban statikai állapotukat vizsgálni kell a tervezés során. Az épületben a nyílászárók nem eredetiek, ráadásul igénytelenül építették be őket, és nincs az ingatlanban villamossági és gépészeti rendszer sem. A befejezést 2019 nyarára prognosztizálják, persze csak ha a város pénzt nyer el a pályázaton.

A másik elképzelés szerint bruttó 590 millióból felújítanák a laktanya egyik volt istállóját, itt kereskedelmi és szolgáltató terek lennének, ezenkívül csapadékcsatornát, felszín alatti víztározó medencét és csapadékvíz öntöző rendszert építenének ki.

Király József, az MSZP képviselője üdvözölte a tervezési elképzeléseket, de egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy ne „foltvarró szakkörként” működjön a Rudolf-laktanya, azaz ne aprózzák el az itteni fejlesztéseket, hanem egy tudatos koncepció mentén dolgozzanak. Hozzátette, akár azt is el tudná képzelni, hogy a mai tudományokat és a technikát bemutató „Csodák Palotája” is legyen az Izsáki út mentén, ha már a városban Gripenek repülnek és Mercedeseket gyártanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!