Közélet

2016.10.10. 19:03

Mercedes emblémát formázna a tó

Százhúsz telekből álló, vízparti lakópark építését szorgalmazza Kocséron egy helyi vállalkozó. A Mercedes embléma formájú tó csónakázási és strandolási lehetőséget is biztosítana a beköltöző családok számára. A látványtervek elkészültek, az engedélyeztetés folyamatban, jelenleg pedig befektetőket keres Lázár Péter ötletgazda.

Koós Kata

Vízparti lakópark épülhet Kocséron, melynek ötletgazdája Lázár Péter, helyi vállalkozó.
– Van egy öt hektáros földterületem Kocséron, melyen 5-6 év alatt nem igazán sikerült profitot termelni, mert terméketlen a talaj. Mivel belterületnek minősül, így nincs rá állami támogatás. Gondoltam, valami mást kellene vele kezdeni: tavat ásni rá, és kialakítani rajta néhány eladó telket – fejtette ki az ötletgazda.

A lakópark gondolata egy fővárosi ebéd során ötlött fel a kocséri vállalkozóban. – Tavasszal egy budapesti étteremben ebédeltem éppen, mikor a felszolgáló egy tányéralátétet rakott elém, mely egy tóval rendelkező lakóparkot ábrázolt. Rögtön a saját földemre gondoltam. Majd megtudtam, hogy a Mercedes építi a második gyárát Kecskeméten, mindössze 25 kilométerre Kocsértól, mely rengeteg új munkahelyet, ezáltal pedig számos új családot jelent, akik feltehetően a környéken keresnek majd ingatlant. Így egyre inkább ésszerűnek tűnt a lakópark ötlete – mesélte.

A tervek alapján a vízparti lakópark összesen 18 hektáron terül majd el, melyen 120 különálló, 1000-1500 négyzetméteres telek kap helyet. Mintegy 70 család saját vízparttal rendelkezik majd a Mercedes embléma formájú tónak köszönhetően, melyen Lázár Péter elképzelései alapján nem csupán csónakázni és pecázni lehet, hanem strandolási lehetőséget is biztosít majd a lakosok számára. A 10 méter széles csatornán pedig magas, ívelt hidak vezetnek majd a szigetekre.

A 18 hektáros földterület négy tulajdonos kezében van: az ötletgazda már ismertette tervét a másik három tulajdonossal, akik állítása szerint nem zárkóztak el a projekttől.
– A látványterveket már elkészíttettem, jelenleg folyik az engedélyek beszerzése, és már beszéltem kecskeméti nagyvállalkozókkal is, akik szintén szimpatizáltak az ötletemmel – mondta Lázár Péter, aki jelenleg befektetőket vagy befektetői csoportokat keres. Tervei szerint 500 ezer és 2 millió forint között lesz majd a telkek vételi ára, és az új tulajdonosok szabadon dönthetik el, hogy milyen lakóházat vagy üdülőt építenek a földterületükre.

Az ötletgazda a kocséri lakosok egy részével is ismertette már a terveit. A Legyünk Kocsér Jó Gazdái csoport ugyanis idén is csatlakozott az Állampolgári Részvétel Hete országos, civil eseménysorozathoz, mely az állampolgári részvétel és a helyi cselekvés fontosságára hívja fel a figyelmet. A programsorozat keretében a csoport gyűlést szervezett szeptember 20-án, ahol Lázár Péter nyilvánosság elé tárta terveit. A Legyünk Kocsér Jó Gazdái csoport tagjai lelkesen fogadták a lakópark ötletét. Az önkormányzat megjelent vezetői pedig a környezetvédelmi és vízügyi hatóság megkeresését javasolták a vállalkozónak, aki szerint a lakópark megoldást jelenthetne a község egyre csökkenő lélekszámának problémájára is.
– A lakosok egy része támogatja a terveket, akadnak azonban, akik bizalmatlanok a lakópark gondolatával szemben. A falu mindössze 1800 lakossal rendelkezik. A település öregszik, egyre kevesebb a fiatal. Jelenleg még van óvodánk, iskolánk, postánk, egészségügyi ellátásunk, és szeretném, ha így is maradna. Véleményem szerint a vízparti lakópark nagyban hozzá tudna járulni Kocsér fennmaradásához – fogalmazott Lázár Péter, aki hangsúlyozta: a projekt alapvetően a falué, és azt szeretné, ha mindenki a magáénak érezné.

A lakópark-beruházás aktuális állapotáról legközelebb október 27-én, a falugyűlésen ad majd tájékoztatást az érdeklődők számára az ötletgazda.

Koós Kata -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!