Közélet

2016.10.26. 21:03

Lassan égnek már a mécsesek

Címkék#Kecskemét

A halottak napjához, Mindenszentekhez közeledve egyre nagyobb a keletje a krizantémnak, a koszorúnak és a mécsesnek.

Sebestyén Hajnalka

A temetők melletti virágboltok, szuper- és hipermarketek mellett természetesen a piacokon is bőséges a választék. Sokan a napokban megveszik, hiszen már a hétvégén kilátogatnak a temetőbe, ahol a megemlékezés méltó és kegyeletteljes megvalósulása érdekében megváltozik a behajtási rend is.

A Budai utcai piacon a zöldségek és gyümölcsök helyett most szinte minden sorban krizantémok és temetői koszorúk, sírdíszek sorakoznak a legkülönbözőbb méretben és színben. Az árak változatosságot mutatnak, választás előtt érdemes körbenéznie a csarnokban és a külső részen egyaránt. A nagyfejű krizantém szála 200-250 Ft, kisfejű krizantém csokra 500-600 Ft, de rövid szárral néhol 150 Ft-ért is hozzájuthatunk. Kedvelt változat a cserepes is, ezeket 1000-3000 Ft között adják. Az árusok szerint nagyon tartós a krizantém, melyet sokan temető virágnak hívnak, akár 3 hétig is szép lesz a síron.

A koszorúkból választani nem egyszerű. Nagyon sokfélét készítenek, elsősorban moha és tobozágy az alapjuk, de vannak kreatív változatok is, például gally vagy fa alapú, szívalakkal. Az élő-, száraz- és művirágok mellett őszi termések, szalagok, mécsesek, gyertyák díszítik a koszorúkat. Árukat a méret és az alapanyag sokszínűsége határozza meg. A kisebbeket 500-1000 Ft, a nagyobbakat zömében 1200-2500 Ft között kínálják. De vannak extrém összeállításúak akár 5500 Ft-ért is.
A hiper- és szupermarketekben szintén hozzájuthatunk e termékekhez. Az árak ott is hasonlóak, de mécsesekből, gyertyákból igazán nagy választék ott kapható. Az egyszerűbb mécsesek 52 forinttól kaphatók, de a szebbek, nagyobbak jellemezően 200-300 forintért. A piactól eltérően kiscserepes krizantémok is beszerezhetők, akár már 199 forintért.

A halottak napjára készülődve a családok nemcsak a virágokat, mécseseket, koszorúkat szerzik be időben. Sokan már a temetőkbe való kijutást is megtervezik előre, hiszen a legtöbb helyen tumultus várható, a szabad parkolókra vadászni kell.
Csongrádi Béla, a Városgazdasági Kft. temetkezési részlegvezetője elmondta: a kecskeméti Köztemetőben a megemlékezés méltó és kegyeletteljes megvalósulása érdekében a következő behajtási rend lesz érvényben: A temető belső forgalmának segítése érdekében az ünnepi hétvégén szombattól keddig ingyenesen igénybe vehető kisbuszok segítik idősek, mozgásukban korlátozottak közlekedését. Szombaton, vasárnap és hétfőn a behajtás 10 óráig engedélyezett, utána kizárólag mozgáskorlátozottak mehetnek be autóval a temető területére. Kedden szintén 10 óráig engedélyezett a behajtás, utána viszont már egyáltalán nem lehet gépkocsival közlekedni a temetőben.

A temető nyitva tartása következőképpen alakul: Jelenleg 6.30-tól 20 óráig látogatható. Az ünnepi hétvége négy napjában 6-tól 21 óráig tart nyitva. November 2-ától visszaáll a szokásos téli nyitvatartási rend, azaz 7 és 18 óra között lesz nyitva. Október 29-én szombaton, 30-án vasárnap 31-én hétfőn, november 1-én kedden a temetési szertartások szünetelnek.

Felavatják az emlékművet

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően november 1-jén, kedden 17 órakor kegyeleti megemlékezést tartanak a ravatalozó melletti Katona József emlékszobor előtt. A megemlékezés során adják át ünnepélyesen a Katona József Emlékév alkalmával felújított Katona József emlékművet. Az ökomenikus istentiszteletet követő közös gyertyagyújtásra minden érdeklődőt várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!