Közélet

2016.10.12. 21:47

Jegyzők gyűltek össze

Címkék#Kecskemét

Kedden és szerdán Kecskeméten tartották a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) jegyzői kollégiumának ülését. A nagyvárosok címzetes főjegyzői és jegyzői az érintett szaktárcák államtitkáraival illetve a szakmai intézmények vezetőivel folytattak tanácskozást.

Hraskó István

Mint azt dr. Szekeres Antal, Debrecen jegyzője, a kollégium vezetője hangsúlyozta: fontos az egységes jogalkalmazás az MJVSZ-hez tartozó 23 városban, hiszen az ezen önkormányzatoknál folyó szakmai munka adja a mintát a kisebb településeknek.

Az ülésen szóba került az október 2-ai népszavazás. A megyei jogú városok jegyzői egyben a helyi választási irodák vezetői is, és ezáltal felelnek a választások, népszavazások igazgatási feladataiért. A mostani referendumon több olyan szakmai tapasztalatot is szereztek, amelyek alapján szerintük érdemes lenne megfontolni pár változtatást. Szekeres Antal kérdésünkre elmondta, az ülésen felmerült például, hogy a megyei jogú városokban ne csak egy, hanem több szavazókör is ki legyen jelölve az átjelentkezők részére, akiknek a száma esetenként elérheti a 3 ezret. Ezzel a mostani egy szavazókör szavazatszámláló bizottságának leterheltsége is csökkenne, és egy esetleges magasabb részvételi aránynál sem alakulnának ki tumultuózus jelenetek. A mozgóurnákkal kapcsolatos szabályokban is módosítást javasolnának a jegyzők. Egyik oldalról ugyanis nagyon laza – a mozgóurna-kérelemnél még valószínűsíteni sem kell az indokot, hogy valóban fennáll-e a megjelölt egészségi állapot vagy fogyatékosság. Másrészt viszont igen szigorú a törvény: ha az illető az édesanyja nevéből akárcsak egy ékezetet lehagy, már elutasítják a kérelmét.

Szekeres Antal arról is beszélt, hogy az önkormányzatoknál jövő ősszel egy új, egységes adóigazgatási programot vezetnek be, ennek részletkérdéseit vitatták meg. Szó esett az új, országgyűlés előtt lévő közigazgatási eljárási törvény tervezetéről, amely Szekeres Antal szerint időt és energiát spórolhat majd meg az ügyfeleknek: nem az állampolgárokat, hanem az aktákat küldözgetik egymás között a hivatalok.

 

Hraskó István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!