Közélet

2016.10.08. 13:21

Hasznos az anyatej, de meddig? Amíg lehet!

Címkék#lajosmizse

Gyermeküket tartósan szoptató édesanyákat köszöntöttek pénteken a lajosmizsei Egészségházban. A babák is élvezték az ünneplést.

Popovics Zsuzsanna

A legalább hat hónapig szoptató édesanyák és kisbabáik kaptak meghívást a városi egészségügyi intézménybe, ahol Zsikla Ágnes kecskeméti járási vezető védőnő tartott előadást az anyatejes táplálás számos előnyéről, valamint a szoptatással kapcsolatos általános tévhitekről.

– Önök azért vannak itt, mert gyermekükkel együtt részesei egy sikertörténetnek, közösen élték, élik meg a szoptatás áldásos élményét – köszöntötte a jelenlévőket a vezető védőnő. – Ebben a körben nem kell bizonygatni, hogy az anyatej tökéletes, biztonságos és olcsó tápanyagforrás a csecsemők és kisgyerekek számára. Azt is tudják, tapasztalják, hogy a szoptatás több, mint táplálás, a gyermek számára fontos szellemi, lelki kapocs az anyával. Ezzel együtt a tartósan szoptatós anyák egyik leggyakoribb kérdése, hogy meddig hasznos táplálék az anyatej? Mikor és milyen módon történjen az elválasztás? Egy biztos: nem szerencsés arra az időpontra időzíteni, amikor bölcsődébe vagy egyéb közösségbe kerül a gyerek, ami különben is nagy változás számára. Ha megmarad a gyereknek a szoptatás élménye, az a családról való leválást is nagyban megkönnyíti mind neki, mind az édesanya számára.

Ajándékosztás

Az előadást ajándékosztás, majd kötetlen beszélgetés követte. A gyerekek előbb a teremben lévő játékokkal, majd egymással ismerkedtek. Láthatóan nem vették rossznéven a közösségi baba-mama programot.

A legújabb csecsemőtáplálási irányelvek szerint 6 hónapos korig elég kizárólag az anyatej a kisbaba számára. Azért, mert erre a korra érik meg a kicsi emésztőrendszere annyira, hogy szervezete biztosan képes tolerálni az egyéb tápanyagokat. Egyéves korig az anyatej fedezi a tápanyag és kalóriaszükséglet 2/3-át (feltéve, ha igény szerint történik a szoptatás). Kétéves korig egyértelműen bizonyított az anyatej és a szoptatás jelentősége. Erre a korra érik meg a baba immunrendszere annyira, hogy biztosan nélkülözni tudja az anyatej adta immunvédelmet. Ez az immunanyag-tartalom hiányzik a tápszerekből, egyéb élelmiszerekből.

Bizonyított tény, hogy ahogy csökken az anyatej mennyisége, úgy nő benne az immunanyagok koncentrációja. Kutatások igazolják azt is, hogy a legtöbb gyerek 15 hónapos és 4 éves kora között szokna le a szoptatásról, ha nem avatkoznának bele a természetes folyamatba. Gyakori tévhit, hogy a hosszú távú táplálás folyományaként túlzott ragaszkodás és kötődés alakul ki a gyermek és édesanyja között. Ezzel szemben tudományosan alátámasztott tény, hogy a tartósan és igénye szerint szoptatott kisgyerek gyakrabban mer eltávolodni édesanyjától, és könnyebben indul el „felfedezni a világot”. Miért? Mert biztonságban érzi magát. 

A szakember személyes történetét is megosztotta a jelenlévőkkel. Ágnes ötéves kisfia három kamaszkorú gyermeke mellé érkezett 2011. októberében. A ma már huszonéves gyerekeivel előbb a rendszerváltás előtt, majd közvetlenül utána élte meg a szülő nők kórházi tapasztalatait. Mindháromszor más és más útmutatásokat, tanácsokat kapott úgy a csecsemőgondozás, mint a szoptatás tekintetében. 2011-ben laktációs szaktanácsadói vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzésen vett részt a Semmelweis Egyetemen. Közben várandós volt a negyedik gyermekével. Mivel megtapasztalta, ma már természetesnek tartja, hogy sok mindenről kiderül: nem a legjobb és egyedüli üdvözítő módszer. Éppen ezért az édesanyák ne féljenek változtatni a „hagyományos” dolgokon, és ne legyen lelkiismeret-furdalásuk, amikor utólag rájönnek: ma egészen másképp csinálnának valamit. Ahogy korábban is az addigi legjobb tudásuk szerint nevelték a gyermeküket, úgy az új ismeretek, információk birtokában is erre törekedjenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!