Közélet

2016.10.17. 10:31

A település lelke a falugondnok

Címkék#Lakitelek

A falu- és tanyagondnoki szolgálatok helyzetéről volt szó azon az országos konferencián, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg a hét végén a Lakitelek Népfőiskolán.

Vajda Piroska

Hazánkban jelenleg mintegy 1300 településen 1500 tanya- és falugondnok dolgozik. Ez a létszám viszont közel sem fedi le az igényeket, sokkal több szolgálatra lenne szükség. A 2,5 millió forintos éves állami normatíva azonban nem fedezi a szolgálatok teljes fenntartását, így nagyon sok településen nem tudják elindítani  a falugondnokságot, sokszor épp ott, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Ezeken a településeken az alacsony helyi adóbevétel miatt képtelenek kipótolni a normatív támogatást – nyilatkozta lapunknak a találkozó háziasszonya, Csörszné Zelenák Katalin a Falugondnokok Duna-Tisza közi Egyesületének ügyvezetője. Elmondta, szervezetük csaknem 20 éve támogatja a falugondnokságot működtető önkormányzatok szakmai munkáját, segítik a falvak és tanyás térségek hátrányos helyzetének javítását.

– A falugondnok sokszor a lelke, a motorja egy-egy a kistelepülésnek. A munkájuk olyan sajátos életforma, amely nehezen hasonlítható össze más hivatással. Sok-sok terület ötvöződik ebben a szolgálatban. Mert a falugondnoknak egy kicsit pedagógusnak kell lennie, olykor gyógypedagógusnak, kicsit orvosnak, pénzügyesnek, gazdálkodónak, vagy éppen gyóntató atyának, aki a lelki problémákban is segíteni tud. Az igazi tanyagondnok a rutin feladatok mellett érzi, mikor kell megállni egy kicsit beszélgetni, átérzi az élethelyzeteket, ami különleges képességet igényel, és amit nem lehet tanítani – fogalmazott köszöntőjében a házigazda Lezsák Sándor, aki azt is elmondta, levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy támogassa az állami normatíva megemelését, amely megilleti a tanyagondnokokat. Mert csak egy jól működő intézményében teljesedhet ki a falu- és tanyagondnokok munkája – hangsúlyozta a honatya.

A falugondnoki szolgálatok iránti hatalmas igényt jelzi az is, hogy tavaly 5,4 szeres volt az önkormányzatok támogatási túligénylése – tájékoztatta a konferencia résztvevőit dr. Szabó Mátyás a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztési főosztályvezetője, aki Tanyafejlesztési Programról tartott rövid beszámolót. Elmondta, az elmúlt öt évben 7,36 milliárd forintot fordítottak a Tanyafejlesztési Programra, egyben a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére.

Dr. Viski József helyettes államtitkár arról beszélt, hogy készül egy országos felmérés, amelyből kiderül, hogy jelenleg hány lakott tanya van hazánkban és azok milyen ellátottságúak. Ez elsősorban a tanyavillamosítás folytatása szempontjából fontos. Arra kérte a tanya- és falugondnokokat, hogy tájékoztassák a tanyasi embereket a tanyavillamosítási- és egyéb pályázati lehetőségről, hogy ezzel is segítsék tanyán élők életszínvonalának javítását.

Miniszteri elismerés

Az országos konferencián az is elhangzott, hogy az önkormányzati feladatok terén kifejtett eredményes tevékenysége elismeréséül a Helyi Önkormányzatokért Miniszteri díjat kapott a Falugondnokok Duna-Tisza közi Egyesülete a helyi önkormányzatok napja alkalmából. A díjat a Pintér Sándor belügyminisztertől vehette át Csörszné Zelenák Katalin az egyesület ügyvezetője a közelmúltban.

Vajda Piroska -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!