Közélet

2016.10.29. 11:48

A tavalyi oltás idén már nem véd az influenzától

Már a megyében is működik az influenzafigyelő szolgálat. Járványról egyelőre nem beszélhetünk, de készülni kell arra, hogy az elkövetkezendő időszakban bármikor kialakulhat. A védőoltás már rendelkezésre áll, beadatásával megelőzhetjük a bajt.

Zsámbóki Dóra

Bács-Kiskun Megyénkben is megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat, idén – egészen jövő május derekáig – 78 háziorvos hetente szolgáltatja az adatokat az aktuális helyzetről. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint 40. hetén csak a Kecskemét Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya illetékességi területén fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, összesen 49-en. A 41. héten 38 ember, a 42. héten 24 ember megbetegedését jelentették a Kecskeméti és Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya illetékességi területéről. Megyénkben tehát jelenleg nincs influenza járvány, azonban készülni kell arra, hogy az elkövetkezendő időszakban bármikor kialakulhat.

A járvány megelőzésében, annak mértékének csökkentésében sokat segít, ha minél többen beadatják a védőoltást. Erre már most lehetőségünk nyílik, hiszen valamivel több, mint 67 ezer ingyenes vakcina már megérkezett a megyébe, a fizetős oltóanyagok pedig november elejétől érhetőek el a patikában – ezekért 1500, illetve 2300 forintot kell fizetni. A 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek szánt oltóanyag a drágább. A korábban influenza oltásban nem részesült gyermek esetében a megfelelő védettséghez 2 adag beadása szükséges 4 hetes időközzel.

A védettség általában 2-3 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart. Az előző szezonban felvett védőoltás tehát most már nem nyújt védelmet, ráadásul a kórokozó változékonysága miatt minden évben új vakcinát állítanak elő. A kormányhivatal kérdésünkre ezzel kapcsolatban megerősítette: az oltóanyagok élő vírust nem tartalmaznak, ezért az oltás következményeként influenza fertőzés, megbetegedés nem alakulhat ki. Az oltást követő esetleges légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki, de oltás után ritkán észlelhetőek enyhe reakciók, mellékhatások (láz, fejfájás, bőrpír, duzzanat), ami 1-2 nap alatt szintén elmúlik.

Az előző szezonban egyébként emelkedett az oltást igénylők száma az azt megelőző évekhez képest. A 3 évesnél idősebbeknek járó ingyenes vakcinát 54,3 százalékát, a 3 évesnél fiatalabbaknak szánt oltóanyag 48 százalékát vették fel a jogosultak. A kormányhivatal szerint az oltakozási kedvet befolyásolja az aktuális influenza-járványügyi helyzet is. Felmérések azt támasztják alá, hogy a magas átoltottság kulcsa a háziorvos. Ők adnak felvilágosítást arról is, hogy kinek jár ingyenesen a vakcina – a jogosultak köre egyébként idén sem változott.

A szakemberek szerint a védőoltást mindenkinek érdemes felvennie, de különösen ajánlott például minden 60 évesnél idősebb embernek, életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben, szív-, érrendszeri betegségben, anyagcsere-betegségben szenvedőknek, krónikus máj- és vesebetegeknek, különböző okokból csökkent védekezőképességű személyeknek, várandósoknak, vagy a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervező nőknek. A széleskörű védekezés érdekében az is fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.
 
Mi különbözteti meg a náthát az influenzától?

Az influenza az influenzavírus által okozott, ragályos légúti betegség, mely hirtelen kezdődik. A legjellemzőbb tünetek a láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság. Előfordul, hogy nem jelentkezik minden felsorolt tünet.
A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes, mert megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese- máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.
Amennyiben influenzaszerű tüneteket tapasztalunk érdemes orvoshoz fordulni (és otthon maradni), további megbetegedések és szövődmények megelőzése, gyorsabb gyógyulás érdekében.

Nem csak kellemetlen, bele is lehet halni

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése.
A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39 százalékkal, a halálozási gyakoriságot 35-57 százalékkal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idősek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60 százalékkal, a halálozás kockázata 68 százalékkal csökkenhet.

Zsámbóki Dóra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!