Közélet

2016.10.07. 16:57

A szenvedőkért ültették a nárciszokat

Nárciszokat ültettek és sárga léggömböket engedtek az égbe kecskeméti diákok pénteken. Az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice alapítvány által szervezett rendezvény a szenvedők emberi méltóságára, valamint a remény és szolidaritás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.

Koós Kata

Immár 7. alkalommal szervezte meg az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány hagyományos, nárciszültetési akcióját a Méltóság Mezején pénteken. A rendezvény fő célja évről évre, hogy felhívja a figyelmet a remény, a cselekvő szolidaritás és a beteg emberek méltósága tiszteletben tartásának fontosságára. Az alapítvány két évtizede tevékenykedik Kecskeméten: tagjai többségében gyógyíthatatlan daganatos betegeket látnak el otthonukban.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Zsámbóki Dóra
[/caption]

– Tisztelettel tekint a városvezetés a rendezvényre, hiszen az emberi méltóság az egyik legfontosabb értékünk. Ez a nap a szenvedő emberekről és az őket segítőkről szól – közölte ünnepi beszédében Mák Kornél alpolgármester.

A rendezvény során beszédet mondott továbbá Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjának vezetője és Dr. Boda Éva, az Onkoradiológiai Központ főorvosa. 

– A mai nap arról is szól, hogyan tudunk reményt adni azoknak, akiknek a szenvedés minden nap elvesz valamennyit az életerejükből. Fontos, hogy a gyermekek szívébe költözzön a gondolat, hogy mosolyuk, kedvességük és egyáltalán a jelenlétük egy idős, beteg embernek örömet tud okozni – fogalmazott Rigóné Kiss Éva.

Több mint 100 kecskeméti diák egyszerre engedett sárga léggömböt az ég felé az emberi méltóság tisztelete jegyében. Osztályok érkeztek többek között az Arany János Általános Iskolából, a Béke Általános Iskolából, a Lánchíd utcai Sport Általános Iskolából, a Vásárhelyi Pál Általános Iskolából, a Móra Ferenc Általános Iskolából és a Szent-Györgyi Albert Középiskolából. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották a jelenlévőket, és imát mondtak a szenvedőkért és a róluk gondoskodókért, majd a gyerekek elültették a reményt szimbolizáló nárcisz hagymákat.
– A nárcisz különleges jelentőséggel bír. Tavasszal bontja virágát, így évezredek óta a remény és a megújulás szimbólumaként ismerjük. Mutatja az utat a fagyos, zord télből a napsütötte, derűs tavasz felé. Ez a reményt adó kis virág erőt ad mind a szenvedő, mind a környezete számára – mondta Dr. Boda Éva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!