Közélet

2016.10.25. 17:46

A manézs jelentette az életüket

A magyar cirkuszvilág nagy családjai közé tartozik a Picard család, akik tagjai Tokay akrobata ugró csoportként járták be a fél világot. A testvérek közül Tabdin telepedet le Picard Endre, aki a napokban ünnepelte 70. születésnapját. Vele és feleségével a szintén artistaművész Sárika nénivel beszélgettünk.

Barta Zsolt

Picard Endre éppen két éve fejezte be több mint félévszázados pályafutását. Legutóbb fiával lépett fel külföldön egy humoros akrobata számban. Most Tabdiban él feleségével, Sárika nénivel, ahol a lánya Tünde a helyi faluház vezetője. Unokájuk Lili szintén itt él s úgy tűnik, ő is tovább viszi a szakmában a családi nevet, hiszen artistaként szeretne dolgozni.

– A családnév idegenül hangzik, francia származású, XV. Lajos francia király koráig vezethető vissza a családfa. Magyarországon a Picard család 250 éve lép fel a cirkuszokban, meséli Endre bácsi, aki jó egészségnek örvend.

– Családi vállalkozásként idehaza, Ausztriában és Franciaországban is vezetnek cirkuszokat. Ilyen családban születtem – teszi hozzá a művész. Az első fellépésem 14 évesen 1963. február 22-én volt a vietnámi Hanoiban. A Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat küldött ki bennünket Távol-Keletre, ahol a produkciót Ho-Shi Min elnök is megnézte. A családi ugródeszka számban dolgoztam, mint „ repülő ember” mivel a bátyám gyerek korom óta tanított, és jó artistát faragott belőlem. Később  az USA-ba szerződtetett le bennünket a Ringling Bros and Barnum & Bailey Cirkuszhoz. A családommal – két nővérem, a bátyám és a sógorom – a Tokay ugrócsoporttal négy évig jártuk az államokat. Hatalmas 40-50 ezres stadionokban léptünk fel, ahol egy időben három porondon folytak a látványos produkciók. Bejártuk az államokat, Kanadát, sőt Mexikóban is felléptünk. Amerikában ismertem meg Saroltát, a feleségemet, akivel több, mint húsz évig dolgoztunk egy számban.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Picard Endre és felesége, Sárika néni a Tabdi Faluház könyvtárában
[/caption]

– Amerikában találkoztunk, ott kezdődött el a kapcsolatunk – meséli Sárika néni. – Előtte az Állami Artistaképző Intézetben tanultam, tíz éves koromtól, s itt végeztem el a főiskolát is. Tánc, kötéltánc, balett, akrobatika és egyéb szakmai tárgyak fogásait sajátítottuk el délelőtt, majd este hatig ültünk az iskolapadban. A csoporttársam volt Somló Tamás, aki később neves zenész lett, de velünk tanult Horváth Charlie a jól ismert énekes is. Tamás az évek során többször is eljött Tabdira meglátogatni, sőt az egyik falunapi műsoron, melyet a lányom rendezett, fel is lépett. Én a Szovjetunióban léptem fel a pályám kezdetén, majd az USA-ba közvetített ki a hazai munkaadónk, s ott találkoztam Endrével. A pályafutásunk alatt 45 országban jártunk. Akrobata és zsonglőr produkciókkal szerepeltünk. Az amerikai és a mediterrán közönség imádta, tapsviharral honorálta a fellépésünket. A hidegebb vérmérsékletűek például angolok, vagy a skandinávok, a japánok visszafogottan nyilvánították ki a tetszésüket. Bármilyen furcsa, de a Szovjetunióban arattuk a legnagyobb sikereket, szinte úgy kezeltek bennünket, mintha híres operaénekesek lennénk.

– Hogy lehetett elviselni a napi fellépéssel együtt járó stresszt?
– A Tokay ugrócsoport, ahol a bátyám a nővéreim a sógorom és a feleségem szerepelt 20 évig lépett fel. Egy nap többször is szerepeltünk. Az Egyesült Államokban egy évben átlagosan 400, de Spanyolországban is 300-400 fellépésünk volt – mondja Endre bácsi.
– A súlyunkra vigyáznunk kellett, én 53 kiló voltam, Endre 60. Mindig gyakoroltunk, késő estig kimaradni bulizni nem lehetett – emélezik vissza Sárika néni.
– Én minden egyes alkalommal izgalommal léptem fel a műsorban – veszi vissza a szót Picard Endre. Rutinból ezt a munkát nem lehetett végezni. Pedig csak hat perc volt egy-egy fellépés, de rengeteg erőt kivett az emberből. Az artisták még ha egymással nincsenek is jóban arra a hat percre félreteszik a problémáikat. Csak egymásra koncentrálnak. De ha valaki megérzi, hogy bizonytalan akkor jobb, ha abba hagyja. Ha nem teszi, baleset lehet belőle. Amikor korosodtunk a Tokay csoport feloszlott, s mi a feleségemmel zsonglőr számot csináltunk, 3 Chichagos néven.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Joe and Johny: id. Picard Endre és ifj. Picard Endre
[/caption]

– Voltak-e veszélyes helyzetek, amelyeket felidéznének?
– Egy alkalommal, amikor a Szovjetunióban turnéztunk, a legutolsó előadáson Komlós Sándor világhírű oroszlánidomárral arról beszélgettünk, hogy a közönség örömére orosz bundába és kucsmában kellene fellépnie. Rá is állt Sándor, szereztünk egy bundát, de szerencsére kipróbálta a fellépés előtt, hogyan is reagálnak az állatok. Amikor belépett a ketrecbe rárohantak a hím oroszlánok, vélhetően az idegen szag miatt. Addig kiáltozott, amíg az állatok lenyugodtak. Ha ez a porondon történik, akkor ki tudja, hogy végződik az eset – mondta Picard Endre.

Sárika néni arra emlékszik, hogy egy alkalommal elszakadt alatta a kötél, és egy kínai ölében kötött ki. Majd egy kellemesebb történetet is megemlít: Lyndon B. Johnson elnök az USA 36. elnökének a felesége, Lady Bird Johnson is ellátogatott a cirkuszba ahol megnézte a műsort a magyar artistákkal, köztük a Tokay ugrócsoporttal. Mível lenyűgözték a látottak, a magyarok kis delegációját meghívta a Fehér Házba egy délutáni teára. Amerika első hölgye bemutatta az épületet, majd kellemesen megteáztak. Sári néni 45 évesen nyugdíjba ment, tanított Kiskőrösön, most pedig Tabdiban a faluházban segít a lányának. Tánctanfolyamot tart a helyi amatőr színjátszóknak fejleszti a mozgáskultúrájukat. Illetve kerékpározni tanul, arra ugyanis eddig nem jutott ideje. Picard Endre 68 éves koráig Endre fiával járta a világot, mint komikus akrobata, de két éve visszavonult. Tabdiban szeret élni a szerettei között, de a falusi élet túl lassú egy olyan embernek, aki szinte mindennap élvezte a rivaldafényt.
Hogy miért nem maradtak külföldön, amikor még vasfüggöny választotta el a Nyugatot és a Keletet? Sárika néni annyit mondott: nem tudta volna idegen országban elképzelni az életét. Endre bácsi azonban elárulta, hogy a testvérei és a családjaik töprengtek a lehetőségen. Végül a testvérei két gyermekére hallgattak. Az egyik a Szovjetunióban született, a másik az Egyesült Államokban. Amikor megkérdezték tőlük, hol tanulnának szívesen annyit mondtak: Magyarországon. A kérdést ők döntötték el.


Az 1974-es MTV Televarieté műsorában fellépett Picard Ferenc (Öcsi bácsi), Picard Piroska, Picard Endre (Bandi), Picard Ferencné (Emmike), Picard
Endréné (Sárika), és Forgó Béla.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!