Közélet

2016.10.28. 14:00

A kínaiaknak furcsa volt a bajai halászé

Címkék#Baja

Egzotikus országokból ideiglenes a városba települt húsz diák is hírét viheti a bajai halászlének.

Kubatovics Tamás

Bizonyára már ők is tisztában vannak vele, hogy ezzel jó pontokat gyűjthetnek a Sugovica partján. Ezt erősítette meg az a hivatalos, kedd délután tartott, angol nyelven folyó köszöntő összejövetel, amin az Eötvös József Főiskola, valamint a város vezetésének képviselői találkoztak a kenyai, pakisztáni, mongol, kínai, orosz és horvát hallgatókkal. Az üdvözlő szavakban ugyanis mindenki megemlítette a bajaiak szívében és kapcsolataik építésében oly fontos ételt. Emellett Melicz Zoltán rektor a bajai felsőoktatás 150 éves hagyományaira is felhívta a hallgatók figyelmét. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester pedig a város jó hírének nemzetközi terjesztésére hívta fel figyelmet.

– Több nemzetközi együttműködés részeseként érkeztek a hallgatók Bajára, az Erasmus program, valamint a kínaiakkal kötött kétoldalú szerződés is alapot adott erre. Az utóbbi jóvoltából érkezett diákok egy éves angol nyelvű előkészítő képzés után kezdik meg hároméves tanulmányaikat a főiskola gazdálkodási és menedzsment alapszakán. A Stipendium Hungaricum programban államközi ösztöndíjszerződésekkel hét hallgató érkezett, ők az alapképzést kezdték meg, négyen környezetmérnöki, hárman építőmérnöki szakon 7, illetve 8 félévet töltenek nálunk – foglalta össze kérésünkre Pajrok Andor, intézményi koordinátor.

Hozzátette: az előzetes felvételi során Skype-on kommunikáltak a bizottsággal a diákok, akik a bajai képzés egyedisége miatt választották az intézményt.  Egy hónapja érkeztek és már folyik a képzésük, a mindennapokban mentor hallgatók segítik a külföldi diákokat.
A halászlé fontosságával kapcsolatos élményekről szólva pedig elárulta, hogy a kínai hallgatók már megérkezésükkor jelezték gasztronómia nyitottságukat, ezért már megkóstolhatták halászlevet, amit még idegen szájízzel fogadtak. A társaság akklimatizációja eddig nagyobb probléma nélkül zajlott, már az leső nemzetközi buli is segítette a beilleszkedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!