Közélet

2016.09.20. 13:39

Drága lehet a spórolás

Súlyos tízezreket költ a rákötésre és fizeti a csatorna díját vagy annak ellenére sem csatlakozik a rendszerhez, hogy erre van lehetősége. Sok család áll vagy állt döntés előtt az újonnnan kiépített rendszerek hivatalos üzembe behelyezését követően Baján és térségében. Érsekcsanádon a közelgő határidő szorításában hajráznak a bekötéseket bejelenetők.

Kubatovics Tamás

Fotó: Löffler Péter

Ahogy arról a közelmúltban beszámoltunk róla: Baján városi támogatással igyekeznek segíteni a csatornázottsági mutató javulását. Rövidesen lejár a türelmi idő, a rendszer üzembe helyezése után 90 nap elteltével valamilyen költséget vállalni kell. Mivel köbméterenként 1800 forintos talajterhelési díjat kell fizetnie annak, aki nem köt rá a rendszerre, ezért könnyen összevethetők a költségek a 184 forintos csatorandíjjal. A terhelési díjat jövő tavasszal, az elfogyasztott víz mennyisége után kell leróni. Ezzel szembe állítható a csatlakozás költsége. Ehhez az önkormányzat ötmilliós forintos keretet biztosít erre az évre, 50 százalékos – legfeljebb 100 ezer forintra rúgó - támogatást kaphatnak a pályázók.

Erre azoknak van módjuk, akik sem adóval, sem vízdíjjal nem tartoznak. Október végéig lehet pályázni, a városüzemeltetési bizottság jegyzőkönyveinek tanúsága szerint még a másfél millió forintot sem érte el a megítélt támogatás, 17 háztartás – tulajdonos, illetve használó kérelme után – részesült idén anyagi támogatásban, ennek összeg 38 és 100 ezer forint között változott. Baja 1132 új bekötéssel számoltak a Sükösdddel, Érsekcsanáddal és Vaskúttal közös, több mint 5,5 milliárd forintba kerülő, jelentős részben EU-s támogatást élvező projekt során.

Érsekcsanádon csaknem darabra ugyanennyi háztartást érintett a beruházás. A településen szeptember 21-től ketyeghet a talajterhelési díj számlálója, ettől a naptól kezdődőden kell fizetni a nem csatornázott háztartások után. Bizonyára ennek köszönhetően megugrott a bekötéseket az aktuális vízóra állással együtt bejelentők száma, hétfő délelőtt 60-an jelezték, hogy rákötöttek a hálózatra.

– Nálunk komoly fenyegetés a terhelés díj, mert besorolásunk szerint veszélyeztetett helyen élünk, ezért 3600 Ft/köbméterrel kell számolnunk. Mindenki maga intézheti a rákötéseket, ezek megtörténte után kell lejelenteni a változást. Ez azért is fontos, mert az év végére el kell érnünk a szerződésben vállalt 75 százalékos csatornázottságot. Ez jelenleg 60 százalékos arányon áll, a határidő közeledtével óráról órára tovább javulhat – számolt be Felső Róbert polgármester az érsekcsanádi helyzetről.

Náluk szintén kérhető támogatás a költségekhez, rászorultsági alapon, a jövedelmi helyzet függvényében döntenek az anyagi segítség mértékéről, mintegy 100 háztartás jutott ilyem módon pénzhez, erre a célra ötmillió forintot költöttek a segéylezési keretből, ami aktuálisan települési támogasát néven működik. Hozzátette: akkor sem dőlhetnek hátra, ha az év végére elérik az elvárt mértéket, mert a pályázati vállalás értelmében öt év alatt 92 százalékra kell emelni a csatornahasználó háztartások arányát, ellenkező esetben több tízmillió forintot kell visszafizetniük a településeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!