Közélet

2016.08.14. 18:10

Ünnepelt a légierő

Címkék#Kecskemét

Három, a kecskeméti repülőbázison szolgálatot teljesítő tisztet részesített elismerésben a légierő haderőnem és a repülők napja, augusztus 15-e alkalmából a Honvéd Vezérkar főnök.

Galambos Sándor

Nagyboldogasszony, a magyar katonai repülők égi oltalmazója tiszteletére, a szolnoki helikopterbázison tartotta központi ünnepségét az MH Összhaderőnemi Parancsnokság. Az ünnepi állománygyűlésen az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist Fekete Tamás alezredes, megbízott parancsnokhelyettes, az MH Légijármű Javítóüzemet pedig a parancsnok, Bozóki János ezredes képviselte. A résztvevőket, a fegyvernem tagjait levélben köszöntötte a fegyvernem tagjait dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.
Ünnepi beszédében az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a nagy elődök emléke előtt tisztelget.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ötvös Lajos, Makkos Sándor Zoltán őrnagyok és Tősér Péter százados kiemelkedő munkáját külön is megköszönte a Honvéd Vezérkar főnöke.
[/caption]

– A történelmünk során, a világháborúk viharában olyan kiemelkedő személyiségek tettek tanúbizonyságot bátorságukról, hazaszeretetükről, mint Petróczy István, ittebei Kiss József, Boksay Antal, Fejes István vagy Szentgyörgyi Dezső vadászpilóták, akik súlyos harcok között kockáztatták az életüket, tették le a hazai katonai repülés alapjait és öregbítették a magyar légierő hírnevét – sorolta Huszár János vezérőrnagy. - Pionírjai voltak annak a hosszú útnak, annak a nagyszerű fejlődésnek, annak az erőfeszítésnek, amelynek eredményeként, első magyar űrhajósként – Farkas Bertalan százados – magyar vadászpilóta juthatott ki az űrbe. Az ő munkásságuk példa számunkra, az ő cselekedeteik azok, amelyek meghatározták és meghatározzák ma is a viszonyunkat felelősségteljes szolgálatunkhoz. Az ő példáik nyomán jelenthetjük ki igazán hitelesen, hogy a hazaszeretet, a katonai eskünkbe vetett hitünk megingathatatlan, az elhivatott szolgálat és a magas szintű szakmai tudás mindennapjaink alapját jelentik. Ennek a sok-sok áldozattal, lemondással járó küzdelemnek az eredménye az is, hogy ma már a legmodernebb vadászrepülőgépeink óvják nem csak hazánk, hanem szövetségeseink, partnereink légterét is.

Az ünnepi köszöntők után elismerések átadása következett. Kiemelkedő munkája, szakmai érdemei elismeréseként, a Honvéd Vezérkar főnök a Légierő napja 2016. augusztus 15. alkalmából emléktárgyat adományozott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományából Makkos Sándor Zoltán őrnagynak, Ötvös Lajos őrnagy és Tősér Péter százados munkáját pedig emléklappal köszönte meg.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság központi ünnepsége a repülők emlékparkjában ért véget. A hazáért, a hon védelméért, a magyar repülésért életüket áldozók emlékművénél Kálinger Roland őrnagy, katolikus tábori lelkész emlékezett a repülés hőseire, a szolgálatteljesítés közben és repülőbalesetekben elhunytakra, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

A repülősök védőszentje

Nagyboldogasszony ünnepe, a keresztény világ legnagyobb Mária-ünnepe. 1920. március 24-én XV. Benedek pápa a repülősök védőszentjévé nyilvánította Máriát, a választás a loretói Szűz Máriához fűződő hagyományból indult ki. Eszerint Mária názáreti házát angyalok szállították Illyrián át egészen a Recanati területén lévő Loretóig. Ezért a XX. század elején a katonai (és egyéb) repülés térhódításakor a magyar katonai repülők is Szűz Máriát (Nagyboldogasszonyt) választották égi oltalmazójuknak. Ezért tartják ezen a napon a Légierő és repülő fegyvernem napját Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!