Közélet

2016.08.27. 14:32

Több generációs paprikabeszállítók

A Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényt ötödik alkalommal szervezte meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Mihályka Gyula

Pénteken a Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán tartott rendezvényen az is kiderült: az idei, nem túl nagy hőség a hajtató paprikakertészeknek kedvezett, nagyon jó évet zárnak. A szabadföldi paprikatermesztők azonban csak közepeset az esőzések miatt.
Dr. Apáti Ferenc egyetemi docens a szabadföldi zöldség és paprikatermesztés helyzetéről beszélt. Szomorú képet festett. Az adó- és támogatáspolitika, az öntözés problematikája, a gyenge hozamok, a közmunka elszívó ereje az ágazattól, a korszerűtlen növényfajták, az exporthoz szükséges egységes árualapok hiánya és még számtalan dolog miatt óriási a magyar zöldségágazat hátránya a külföldi versenytársakhoz képest.

Az Univer Product Zrt. nyersanyag beszerzési igazgatója, Ágoston Béla a cég paprikakutatási, termeltetési és feldolgozói rendszerről tartott előadást. Hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés és nagy felelősség, hogy idén júniusban hungarikum lett a Piros Arany és Erős Pista. A cég az általa felhasznált 11 féle növény 80 százalékát Kecskemét 80 kilométeres körzetéből szerzi be, állandó termelői körtől. A tartós, bizalmi kapcsolat jó alap a kiváló minőségű zöldség beszerzésére. Legrégebbi paprikabeszállítójuk – 43 éve – Tamás bácsi Szabadszállásról, akinek már az unokája is beszállítója az Univernek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!