Közélet

2016.08.13. 13:15

Tinik az éjszakában

A szülő kötelessége gondoskodni gyereke felügyeletéről, akkor is, ha éjszaka közterületen vagy szórakozóhelyen tartózkodik – áll egy jogszabályban. Mégis látni gyerekeket az éjszakában.

Popovics Zsuzsanna

Tizenéves gyerekek meddig tartózkodhatnak szülői felügyelet nélkül éjszaka utcán, szórakozóhelyen? – érdeklődött egy olvasónk. Egy belvárosi szórakozóhelyen volt fültanúja, hogy 14 éves lányok telefonon hazugsággal lerázták a szüleiket, majd a mosdóban átöltöztek, és elindultak „bulizni”. Mindezt éjfél után.

Nos, a szülő köteles gyermeke felügyeletéről gondoskodni, amikor a fiatalkorú éjszaka közterületen, szórakozóhelyen tartózkodik – áll az egyik törvényben, amit évekkel ezelőtt módosítottak. Az úgynevezett külön jogszabály a polgári törvénykönyv, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, továbbá a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló kormányrendelet.
Az indokolás szerint a gyermekeket a család kötelékéin kívül számtalan veszély fenyegeti. A közterületen, szórakozóhelyen éjszaka, felügyelet nélkül eltöltött időben sok gyermek válik bűncselekmény áldozatává, esetleg maga követ el olyat, ami jogszabályba ütközik. Ennek a súlyos társadalmi problémának a rendezése érdekében volt szükség a módosításra. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a jogszabály felvet egy kérdést, amire a szervezet szerint nincs válasz. Ez pedig az, hogy mikor kezdődik és meddig tart az éjszaka: 22 órától vagy éjféltől, illetve meddig tart: hajnali 4-ig vagy 5-ig?

– A rendőrség a társhatóságokkal (köztük a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokkal) rendszeresen tart közös ellenőrzéseket szórakozóhelyeken, rendezvényeken. A tapasztalat az, hogy Kecskeméten a 14 éven aluli gyermekkorúakra nem jellemező, hogy éjszaka szórakozóhelyekre járnának – nyilatkozta a témában a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese. – Amennyiben a rendőr találkozik az éjszaka folyamán önmagát veszélyeztető állapotban lévő gyermekkorúval, úgy biztonsági intézkedés formájában gondoskodik az azonnali orvosi ellátásáról, és értesíti a hozzátartozókat. Kecskeméten ilyen eset idén még nem történt.
A Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai a társzervekkel folyamatos akciókat tartanak a 18 éven aluli személyek szeszesitallal történő kiszolgálása és fogyasztása tárgykörében. Az akciók tapasztalata az, hogy a jogszabályi változást követően a vendéglátóhelyek nem szolgálnak ki 18 éven aluli fiatalokat. Ezen korosztály az alkoholt – különböző trükkökkel – a boltokból szerzik be – fűzte hozzá a szakember. Azon fiatalok, akik olyan helyen jelennek meg (pl. játékterem), amit csak bizonyos korosztály látogathat, a biztonsági szolgálatokkal kialakított kapcsolatoknak köszönhetően azonnal jeleznek a rendőröknek, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Amennyiben olyan körülmény merül fel, a rendőrség azonnal jelzéssel él a Gyermekjóléti Szolgálat felé. Éjszakai kimaradás, szórakozóhelyen való tartózkodás miatt kiskorú ideiglenes hatályú elhelyezésére még nem került sor a városban.

A rendőrség a bűncselekmények és egyéb jogellenes cselekmények megelőzését kiemelt feladatának tekinti. Kecskeméten a rendőri szervek a társhatóságokkal és a gyermekvédelmi hálózat szakembereivel rendszeresen tartanak időszakos és célirányos egyeztetéseket és ellenőrzéseket napi kapcsolattartás mellett. A nyári szünidő ilyen tekintetben kiemelt időszaknak minősül.

Mit mond a jogszabály?

A 18 év alattiak – gyermek- és fiatalkorúak – a jogszabályok és a közjogi szervezetszabályozó eszközök értelmében alapvetően szülői felügyelet alatt állnak. A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, ha kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szülői felügyeletet a szülők a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésének érdekében, egymással együttműködve kötelesek gyakorolni – áll a Polgári törvénykönyvben. Továbbá, hogy a szülők joga és kötelezettsége,
hogy a gyermeket gondozzák, a megélhetéséhez és felnevelkedéséhez szükséges feltételeket biztosítsák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!