Közélet

2016.08.09. 12:26

Parlagfű-allergia: nem szabad bevárni a tüneteket

Mit lehet tenni a pollenek ellen? Dr. Pánczél Gyulát, a kecskeméti tüdőgondozó és tüdőszűrő állomás vezető főorvosát kérdeztük meg a témában.

Hraskó István

– Egyes rémhírterjesztők szerint a magyar népesség 20-30 százaléka allergiás a pollenekre, de ez túlzás, becslésem szerint az arány 4-5 százalék körül lehet. Persze ez is sok, és a betegek száma egyre növekszik. Ennek nem a pollen az oka, hanem maga az ember. Pollenek mindig is voltak, már több millió évvel ezelőtt is. Abból, hogy valaki allergiás, más meg nem, az következik, hogy egyeseknek hajlama van a betegségre, azaz genetikailag kódolva van rá. Ha van allergiás a családban, akkor felmerülhet a gyanú, hogy más családtagnál is jelentkezhetnek a tünetek – mondta el lapunknak dr. Pánczél Gyula, a kecskeméti tüdőgondozó és tüdőszűrő állomás vezető főorvosa. Hozzátette: a légszennyezettség, a por rengeteget ront a helyzeten.

Mit lehet tenni?

Pánczél Gyula szerint a parlagfüvet lehetetlen kiirtani, illúzió ebben bízni, bár törekedni kell rá. Ha csak egy hektár földön nem kaszálja le a tulajdonos a növényt, akkor már többmilliárd pollen megmarad, és csak a szél erejétől függ, hogy a mikron (a milliméter ezredrésze) méretű virágporszemek mikor lesznek Budapesten vagy a Dunántúlon. A főorvos szerint Kecskemét a parlagfű szempontjából igencsak rossz helyzetben van.
– Aki allergiás és eddig nem lépett, annak mindenképpen be kell szereznie a megfelelő gyógyszereket, készítményeket. Nem szabad bevárni, hogy kitörjenek a tünetek, mert azokat lehet ugyan csillapítani, de igen nehezen. A szó klasszikus értelmében vett gyógyíthatatlan betegség a pollen allergia, csak mivel nem okoz halált, nem tartunk tőle úgy, mint a ráktól. Az élet minőségét viszont károsan befolyásolja, és tudni kell, hogy a kezeletlen légúti allergiából súlyos asztma is kialakulhat, amely viszont már csökkentheti az élettartamot – figyelmeztetett a főorvos.

A héten már sokat tüsszögünk

A parlagfű virágpora augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben – hívta fel a figyelmet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. A tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegeknek érdemes felkeresniük kezelőorvosukat, és konzultálni vele a gyógyszerszedésről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!