Közélet

2016.08.12. 17:36

Nem csökken a kenyér ára

Bár alacsony az új búza ára, az infláció sem érzékelhető, az üzemanyagért is jóval kevesebbet fizetünk, mint két-három éve, a sütőipari árak nem csökkennek. Sőt! A következő hónapokban többe kerülhet a kenyér vagy a kakaós csiga, mert béreket kell emelni a pékségekben.

Barta Zsolt

A sütőiparban a kenyér árának emelését fontolgatják. Évek óta 0-2 százalék közötti eredménnyel dolgoznak a pékségek, amiből képtelenség fejleszteni, bért emelni. A szakma már hosszabb ideje a kenyér áfájának 18 százalékról 5 százalékra csökkentését szorgalmazza. Mára 2500-3000 szakember hiányzik az ágazatból, mert a jelentős részben alacsony béren foglalkoztatott sütőipari munkavállalók inkább külföldre mennek dolgozni.
– Elképzelhetetlennek tartom azt, hogy csökkenjen a pékipari termékek ára. A pékségekben egyre jelentősebb a munkaerőhiány. Nem is emlékszem arra, hogy mikor kopogott be hozzánk egy péktanuló azzal a kéréssel, hogy nálunk kitanulná a szakma fogásait. Végzett péket sem kapok – nyilatkozta Sallai János, a Majsa Pite Kft. cégvezetője. A mi munkánk szép, de nem kényelmes hivatás. Éjszaka, hajnalban kell dolgozni, a fizetések nem magasak. A következő időszakban pont azért kell emelni a kenyér és a péksütemények árát, hogy abból bért tudjunk emelni. Így legalább azokat a munkatársaimat meg tudom tartani, akik már megállapodottak, családjuk van, nem kívánnak Nyugat-Európában dolgozni. Csak így tudjuk biztosítani a vásárlóinknak a mindennapi friss betevőt. A televízióban bemutatott celebekről szóló műsorokon felnövő fiataloknak egészen más elképzelése van a munkáról mint ami a valóság. Emiatt is egyre nehezebb jó munkaerőt találni – mondta Sallai János.

– A következő 1-1,5 évben több hullámban kell bért emelnünk, a dolgozók megtartása érdekében. Ezért azt gondolom, hogy az árak nem fognak csökkeni, hanem inkább emelkednek majd – válaszolta megkeresésünkre Csikász János, a Félegyházi Pékség Kft. ügyvezető igazgatója. A munkaerő hiány egyre jelentősebb a szektorban, de nem csak nálunk, hanem a kereskedelem egyéb területein is egyre nagyobb a probléma. A búza felvásárlási árnak illetve a korábbinál alacsonyabb gázolaj árnak nincs meghatározó szerepe a költségek alakulásában – tette hozzá a 850 munkatársat foglalkoztató cég vezetője.

Lovas József, a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, hogy négy-öt terméket nem kizárt, hogy akciózni fognak a jövőben. A nagy tömegben vásárolt kilós kenyér ára változhat egy kis időre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy huzamos időn át csökkennének az árak. Ha a költségek csökkennek, akkor a pékségek a megmaradó hasznot visszaforgatják azonnal. Az elmúlt négy-öt évben ugyanis sok helyen elmaradtak a beruházások. Az árcsökkenést talán akkor lehetne megvalósítani, ha a jelenlegi adót 5 százalékra változtatná a kormány. Alapvető élelmiszernek kellene elismerni a kenyeret, ahogy azt a Pékszövetség is kéri. Erre hivatkozva lehetne árváltozást bevezetni. A mi szektorunkban, a pékségek többsége kétharmados kapacitással üzemel. Árcsökkenés esetén a fajlagos költségek növekednének, mely rontja a cégek versenyképességét – tette hozzá Lovas József. A kécskei cégvezető egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet. Egyre többen vásárolják mindenekelőtt a városokban a prémium termékeket. Ezek ugyan többe kerülnek  mint a hagyományos kenyér, kifli, zsemle vagy egyéb péksütemény de a vásárló réteg is évről-évre egyre szélesebb. Ezt a tendenciát erősítette meg Sallai János és Csikász János is. Ezek a termékek sokkal jövedelmezőbbek egy-egy vállalkozás számára mint a hagyományos pékipari áruk.

Mindenhol kevés a szakember

– A pékáruk áremeléséről még nem kaptunk jelzést a beszállítóktól. Azt azonban érzékeljük, hogy a kereskedelmi szektorban, akárcsak a pékeknél, vagy a húsipari cégeknél egyre nagyobb gondot jelent a jól képzett szakemberek megtartása. Nehéz boltvezetőt vagy boltvezető-helyettest találni – mondta megkeresésünkre Tamás Sándor, a kalocsai Híd CooP Zrt. vezérigazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!