Közélet

2016.08.25. 13:33

Lefelezik a járatokat?

Drasztikusan visszavágják a helyi buszjáratokat, ha a képviselő-testület elfogadja a rendszer átalakításáról az év végéig a szolgáltatást szerződés alapján biztosító DAKK Zrt. által készített tervet. Erről pénteken tárgyalhatnak a képviselők.

Kubatovics Tamás

Eszerint a jövő évtől a jelenlegi 12-ből megszűnik 6 járat, a megmaradók útvonala módosul, lesznek új és megszűnő megállóhelyek, 40 százalékkal csökken a buszok éves futásteljesítménye és hasonló mértékkel mérséklődik az önkormányzati támogatás jelenleg 100 millió forintra rúgó összege. Az új rendszer működtetéséhez a mai 8 helyett elég lenne 4 busz, újdonság, hogy a városon belül a települések között járó egyes buszokat is használhatnák a helyi jegyet, bérletet vásárlók.

Egyre kevesebben használják, ők a tényleges költségek negyedét állják, derült ki a DAKK Zrt. gazdálkodási adataiból. A közlekedési társaság által tavasszal végzett felmérése szerint munkanapokon 11, szabadnapokon 6-7 százalékos kihasználtsággal járnak a helyi buszok. A nyár derekán emiatt már egy anyagilag kisebb hatású, jelképesnek mondható menetrendi módosítást vezettek be, ez nyolc járatot érintett, ennél nagyobb hatású változás a jövő évtől következhet be.

A radikális átalakítás melletti érvként a javaslatban az olvasható, hogy Baján a buszok éves futásteljesítménye 370 ezer kilométer, ami a hasonló lélekszámú településekhez képest indokolatlnaul magasnak tűnik. Összehasonlításul:  a 45 ezres Hódmzőváráshelyen 212, a 31 ezres Gyulán 220 ezer kilométert futnak buszok. Arra nem térnek ki az anyagban, hogy miképp értelmezendő a lélekszám és a megtett kilométerek összevetése. Laikus szemlélő akár azt is gondolhatja, hogy a település mérete, szerkezete, úthálózatának állapota és a járatok útvonala, gyakorisága sokkal inkább hat a kilométerekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!