Közélet

2016.08.26. 07:01

Lechner Ödönről nevezték el a díszudvart

Címkék#Kecskemét

Lechner Ödönnek, a magyar szecessziós építészet megteremtőjének, a kecskeméti városháza egyik tervezőjének a nevét viseli ezentúl a városháza díszudvara.

Hraskó István

Az ünnepélyes „névadó ünnepséget” csütörtökön tartották az Országos Főépítészi Konferencia keretében.
„Lechner Ödön abban a korban alkotott, amely a város történetében az egyik legintenzívebb fejlődési szakasz volt, amelynek hatásait a mai napig élvezzük és büszkén említjük, amely időszakban nagystílű városépítészeti beavatkozásokkal Kecskemét kilépett a kisvárosias keretei közül” – mondta beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Az udvar elnevezésére Király József, a városrendezési és városüzemeltetési bizottság elnöke tett javaslatot. Király József – aki egyben a Városszépítő Egyesület elnöke is méltatta az ünnepségen Lechner Ödön tevékenységét, hozzátéve: egyesületük kezdeményezte az UNESCO-nál, hogy a neves építész születése napja, augusztus 27-e legyen ezentúl a közép-európai szecesszió napja, amikor is Lechnerre emlékeznének és a szecessziós épületekre fókuszálnának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!