Közélet

2016.08.02. 20:46

Gyakoribb a szívférgesség

Korábban szinte egzotikus betegségnek számított, ma már viszont hazánkban, így Kecskeméten is egyre több a szívféreggel fertőzött kutya. A kórt a szúnyogok terjesztik, így a gazdiknak érdemes figyelmet fordítaniuk a vérszívók ebekről való elriasztására.

Hraskó István

A bélférgesség hazánkban régóta ismert, de a Dirofilaria immitis-szel, azaz a szívféreggel még a szakemberek is ritkán találkoztak – legfeljebb akkor, ha a család házi kedvence a spanyolországi vagy olaszországi nyaralás során megfertőződött a kórral. Az elsősorban az USA-ban, Ausztráliában és Európa mediterrán vidékein honos betegség az utóbbi években sajnos megérkezett Magyarországra is, és egyre inkább terjed.
– Három évvel ezelőttig sem klinikai tünetet mutató kutyával nem találkoztunk, sem laborvizsgálattal visszaigazolt szívférges betegünk nem volt. Azóta viszont mind több a fertőzés szempontjából pozitívnak talált egyed. Rendelőnkben évente körülbelül 5-10 kutyánál diagnosztizáljuk a szívférgességet. Nem a legsúlyosabb eseteket, de volt köztük előrehaladott stádiumban lévő kutya is. Kecskemét és környéke, ha nem is járványtani góc, de mindenképpen a fertőzéssel érintett terület, miközben más régiókban még nem észlelték a szívférgességet. Délről lassanként beszivárgott hozzánk is ez a kór – mondta el lapunknak dr. Bende Zoltán állatorvos, a kecskeméti Vet-Pet rendelő munkatársa.

A betegség leginkább a kutyákat, ritkábban a macskákat érintheti. Az állatba bejutott microfilariák – „féreggyerekek” – több hónapos fejlődés után érik el esetenként 10-30 centiméteres kifejlett méretüket. Az akár 7 éves élettartamot is produkáló férgek a tüdőartériákban és a jobb szívfélben élősködnek. Gátolják a vérkeringést, ezzel oxigénhiányt idéznek elő, mindez pedig pangásos szív-vagy májelégtelenséghez vezethet, ha pedig a férgek teljesen elzárják az eret, trombózis alakulhat ki. Az ivarérett férgek microfiláriák milliónyi egyedét „gyártják”. A szívférgességet a szúnyogok terjesztik, mégpedig a betegséget hordozó kutya vérének kiszívásával. Ezáltal a szúnyog is fertőzővé válik, és máris továbbadja a kórt, ha megcsíp egy másik ebet. Mivel a betegség lefolyása több évig is eltarthat, a hordozó négylábúaktól tünetmentesen számos más társuk kaphatja el a szívférgességet.

– Mit észlelhet a házi kedvencen elhatalmasodó betegségből a gazdi?
– A tünetek eleinte észrevehetetlenek. Később viszont a kutyájára figyelő tulajdonosnak mindenképpen feltűnhet, hogy az állat köhög, nehezen lélegzik, fáradékony, megnövekszik a hasának a térfogata, sárga vagy zöld lesz a nyálkahártyája. Ilyen tünetek esetén mindenképpen érdemes sürgősen állatorvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, valóban szívférgességről van-e szó.
Bende Zoltántól megtudtuk: a paraziták nem válogatnak a kutyák között, tehát bármelyik fajtánál fennáll a betegség veszélye. Azoknál az egyedeknél fokozottan, amelyeket gyakran sétáltatnak „szúnyogosabb” helyeken, például vízparton. Az állatorvos kijelentette: a szívférgességet az ember nem kaphatja el a kutyától érintéssel, de a szúnyogok révén az emberben is megtelepedhetnek a microfilariák. Kifejlett egyedekké nem nőnek meg, de a tüdőben kóros elváltozásokat okozhatnak, emellett a legkülönfélébb szervekben idézhetnek elő csomókat, gyakran az arc, szemtájék hosszú ideig tartó krónikus fájdalmával.

– Mennyire kell aggódni, ha a vizsgálatok kimutatták a betegséget?
– Ha korán sikerült a szívférgességet felfedezni, és még klinikai tünetek sincsenek, a kutyák jó eséllyel meggyógyulnak, ha a tulajdonos betartja az állatorvos utasításait, megfelelően adagolja a gyógyszert, visszajár a kontrollokra. A tüneteket mutató egyedeknél a gyógyulási esély lényegesen rosszabb, néhány esetben a szívműtét szóba jöhet – mondta el dr. Bende Zoltán.

Mint mindig, fontos a megelőzés

Érdemes a rutin védőoltások alkalmával egy egyszerű vérvételt kérni, hogy az esetleges fertőzés mielőbb kiderüljön – hívta fel a figyelmet az állatorvos. Dr. Bende Zoltán emellett hangsúlyozta, hogy fontos megelőzni a szúnyogcsípéseket, erre jópár riasztó készítmény létezik, spray vagy nyakörv formájában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!