Közélet

2016.08.31. 14:45

Erősödhet a kapocs?

Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas és Bács-Kiskun megye után, Kiskunmajsa is ázsiai partnert akar. Most azonban fordítva halad a történet: a kínaiak látnak fantáziát a magyarokban.

Tapodi Kálmán

Kínai iparváros lehet a következő partnere Kiskunmajsának. Az erről szóló szándéknyilatkozatot – némi vitát követően –, már elfogadta múlt csütörtökön a város képviselő-testülete. Mint az ülésen elhangzott: a Baiyin nevű kínai várost Kovács Ernő kormánymegbízott ajánlotta a majsaiak figyelmébe. A kínaiak ugyanis élénk érdeklődést mutatnak Európa felé, ami találkozott a „keleti nyitás” kormányzati politikájával, így érkezett a felkérés Majsára.

Az elfogadott szándéknyilatkozat – amibe végül a testvérvárosi helyett, a partnervárosi jelző került –, többi között ezeket jelöli meg célként: „személyek közötti baráti kapcsolatok jöjjenek létre, előmozdítsák a gazdasági és kereskedelmi cseréket a két város között, cserék és együttműködések jöjjenek létre a tudomány és technológia, az oktatás, a kultúra területén.”

A kínaiak delegációja már szeptember elején megérkezik Kiskunmajsára. A majsai városházán hétfőn tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a helyi ipari park még szabad részei „kínai léptékkel” nem jelentenek vonzerőt a befektetőknek, de a kulturális és idegenforgalmi területen már körvonalazódtak az elképzelések. Néhány hete Majsán járt a kínaiak egyik magyarországi képviselője, aki ideális helyszínnek ítélte a várost kínai gyerekek üdültetésére, akik ott ismerkedhetnének az európai, így a magyar kultúrával is. – A kínai gyerekek nyaranta több turnusban, kéthetente érkezhetnének az elképzelések szerint. Idővel akár a gyógyidegenforgalom fejlesztésében is szerepet vállalhatnának mondta el Szekeres Béla alpolgármester, aki hozzátette: felvették a kapcsolatot Dióssi Lóránd magyar főkonzullal, aki segíti majd az újabb a magyar-kínai együttműködést. A főkonzul egyébként idén a délnyugat-kínai Csungkingban járt egy csúcstechnológiai kiállításon, ahol a tárgyalások során többi között felmerült a termál gyógykezelés és a hagyományos kínai orvoslás kombinációjának alkalmazása is, amelynek elindítása akár Magyarországon is megtörténhet.
– Egyelőre csak ismerkedünk és tárgyalunk a fejlesztési lehetőségekről, hiszen az együttműködésnek komoly tartalommal kell bírni, mert a delegációk ide-oda utazgatásának semmi értelme sem lenne – hangsúlyozta a majsai alpolgármester.

A képviselő-testületi ülésen is felvetődött, hogy nagy távolság és az utazási költségek is gátjai lehetnek az együttműködésnek. A majsai termékeknek sincs esélyük bejutni az ottani piacra, hiszen képtelenség lenne bármiből is előállítani az elvárt mennyiséget. Faludi Tamás képviselő mindezek miatt úgy vélekedett: „ne utazzunk azért Kínába, hogy ott eldöntsük, hogy mi nem csinálunk semmit.”

A majsai önkormányzat által elfogadott szándéknyilatkozat egyelőre tehát az ismerkedés kezdete, hiszen Kiskunmajsa és Baiyin csak két évre szóló együttműködést követően kötnék meg a partnervárosi szerződést.

A kiskunfélegyháziak már jártak Baiyin-ban

A Majsától közel 6800 km távolságra lévő Baiyin városával két éve Kiskunfélegyháza is felvette a kapcsolatot. A Gansu tartományban található közel félmilliós prefektusban, Kapus Krisztián akkori félegyházi polgármester vezetésével járt is egy öt fős delegáció. Mint a korabeli beszámolóban olvasható: „a küldöttség megismerkedett a város gazdaságával, mezőgazdaságával, intézményeivel, kultúrájával, természeti szépségeivel. A delegációval utazó vállalkozók és a városvezetők tárgyalásokat folytattak a két város közötti gazdasági, kulturális, oktatási, ifjúsági együttműködés lehetőségéről. Szándéknyilatkozatot írt alá a két település vezetője, mely alap lehet a testvérvárosi kapcsolat megkötésének.”
A választásokat követően – melyen leváltották Kapus polgármestert –, a kezdeményezés elhamvadt, de a kínaiak úgy tűnik nem mondtak le a Kiskunságról.

 

Tapodi Kálmán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!