Közélet

2016.08.09. 11:26

Bács-Kiskunban is dolgoztak a tetemkereső kutyák

Nem minden tetemkereső eb alkalmas arra, hogy víz alatt is kutasson. Szőke Zoltán zászlós két rendkívüli képességű szolgálati kutyája ilyen.

PN

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetőjét és két szolgálati ebét, Miát, a hároméves magyar vizslát és Lupót, a nyolcéves német juhászt más főkapitányságok is rendszeresen kikérik segítségül – írja a Zsaru Magazin. A tetemkereső kutyák ugyanis ritkák a szakmában, mivel a legtöbb négylábúnak nincsenek meg a munkához szükséges speciális képességei.

– A kiképzésen természetesen nem emberi holttesteket rejtünk el, hanem a hullaszaggal megegyező mintát keresnek a kutyák – szögezte le a zászlós. – Mia és Lupo képes arra, hogy a víz alatt is megtalálják a tetemeket. A felelőtlen strandolás sajnos áldozatokat szed. Szolgálaton kívül a Legott Kutató Mentőcsoport tagjaként is részt veszek mentésekben. A szervezet és a rendőrség együttműködésének köszönhetően a csoport felszerelésével érkezünk a vízre, és ha szükséges, a Legott búvárai emelik a felszínre, amit a kutyák megtalálnak. A négylábúak már a csónakot látva izgatottá válnak, tudják, rajtuk a sor. A jármű elején foglalnak helyet, és a vizet szagolva heves ugatással, valamint a vízfelszín kaparásával jelzik, ha szagot fogtak. Lupo egyébként élő embert is képes felkutatni.

A zászlós „hazaviszi munkáját”, Mia és Lupo az otthon kialakított kennelekben él, szinte családtagként, így egy pillanatra sem szakadnak el gazdájuktól. Szőke Zoltán amellett, hogy részt vesz saját kutyái képzésében, szakirányítóként mentorálja a megye szolgálati ebeit, és közreműködik a nevelésükben.

– Két éve Tompán kérték a segítségünket egy fél évvel azelőtt eltűnt fiatalember kereséséhez – idézte fel a kutyavezető. – Kiderült, a 21 éves áldozat eltűnése előtt egy idősebb helyi férfival találkozott utoljára. Lupóval a gyanúsított házától kiindulva, a telek hátsó kertjében találtuk meg a holttestet. Legutóbb egy öt évvel ezelőtti gyilkosság megoldásához kértek minket, ugyancsak Bács-Kiskun megyéből. A holttest egy részére rőzsét gyűjtő közmunkások bukkantak rá Kiskunhalas közelében, a csontváz hiányzó részeit pedig a gyanúsított tanyáján találtuk meg, Mia orra vezetett el a pontos helyszínig. A többórás ásást követően szinte régészeti módszerekkel dolgoztunk, hogy minden maradványt kihantolhassunk.

 

PN -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!