Közélet

2016.08.17. 18:48

A világ legjobb munkakutyáival versenyez Borisz

Címkék#Kecskemét

Borisz a világ legjobb munkakutyáival mérheti össze tudását, felkészültségét a soron következő két világbajnokságon. Az ötéves németjuhász kant gazdája, Lovász Attila és csapata készíti fel a rangos versenyekre.

Sebestyén Hajnalka

Lovász Attila nem ismeretlen a kutyatartók körében, hiszen évek óta működteti a Hetényegyházi Fogathajtó és Hagyományőrző Egyesületen belül a kutyás szakosztályt. 2009-ben végezte el a kutyakiképző iskolát. Saját kutyaiskolájában már számos négylábút tanított, készített fel vizsgákra.
Ő maga is nagy állatbarát. Az első kutyáját, egy dobermannt 14 évesen kapta meg. Már kezdetben több volt mint egy átlagos gazdi, kutyakiállításokban gondolkodott. Dobermannjaival többször bemutatkozott a bírák előtt a különböző kutyaseregszemléken.

Közben bepillantást nyert a kutyákkal való sportba. Az IPO egy nagyon összetett sport, melyet nemzetközi vizsgarend alapján állítanak össze. A munkakutyáknak három ágazatban kell megfelelni: nyomkövetés, engedelmesség, őrző-védő munka. Ahhoz, hogy egy kutya kimagasló sikereket érjen el az IPO-ban már a tenyésztésére, a felmenői vérvonalára oda kell figyelni.
Így tett Attila is, aki egy tárnoki tenyésztőtől 2011-ben 8 hetesen vásárolta meg a Borisz névre hallgató németjuhász kiskutyát, akinek felmenői is jól képzett munkakutyák.

Borisz ebben a szezonban indult először versenyen. Az országos válogatókon csak IPO3-as vizsgával rendelkező ebek indulhatnak el, mindhárom ágazatban 100–100 pont érhetnek el. A 3 válogatóból a két legjobb eredményt adják össze, ez adja a végeredményt. E szerint Borisz bekerült az 5+2 fős magyar válogatottba, mely szeptember 2. hetében indul a Szlovéniában, Nova Goricában megrendezett FCI IPO világbajnokságon. A kutyák amellett, hogy együttesen a magyar színeket képviselik, egyéniben is bizonyíthatnak. Borisz egyébként összetettben a 3. legjobb helyezést érte el a válogatókon.

Borisznak ez lesz az első világversenye, de nem sokkal később indul a Németországban, Meppenben szervezett németjuhász világbajnokságon is, melyre a válogatókon elért kiváló eredményével kvalifikálta magát az 5+1 fős magyar válogatottba.

Borisz felkészítése nem egyemberes feladat. Lovász Attila segítségére van felesége, Lovász Marianna, a Kiskunfélegyházi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesületének vezetője, Budai Tamás, valamint budapesti EQ Dogsport Egyesület kutyakiképzői, Zsofcsin Jenő, Zubercsány Diana és őrző védő munkában Rácz Attila. Rajtuk kívül még egy fizióterapeuta, Czakó Éva is segít az átmozgatásokban, a munkák utáni lenyújtásban.
Attila végül elmondta: Borisz nagyon jól felkészült, minden esélye megvan a világversenyeken való kiváló szereplésre. A következő hetekben továbbra is azért dolgoznak, hogy minden adott legyen a legmagasabb pontszámok eléréséhez.

Borisz nyomdokaiba léphet Glamour

Lovász Mariann is boldog kutyatulajdonos. A szintén németjuhász Glamour hároméves szuka munkakutya, aki ugyanabból a tenyészetből származik, mint Borisz. A kutyus túl van az első munkavizsgáján, ősszel jön a második, ezt követően indulhat majd IPO kvalifikációs versenyeken. A cél nála is ugyanaz, a magyar válogatottba bekerülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!