Közélet

2016.06.10. 19:36

Már döglött kacsát is találtak a szelektív hulladékgyűjtőknél

„Egyik napról a másikra elvitték a széchenyivárosi Penny melletti szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Mi volt ennek az oka? Szerintem inkább több helyen lenne rájuk szükség, ahelyett, hogy csökkentik a számukat” – írt levelet szerkesztőségünknek olvasónk.

Hraskó István

Balogh Péter, a VG Kft. hulladékgazdálkodási részlegvezetője elmondta: a Csíksomlyói utcai szelektív szigetet az áruház kérésére szüntették meg, mert a Penny nehezményezte, hogy rontja az üzlet környezetének képét. Az innen elszállított hulladékgyűjtő edényeket a közelben máshol kihelyezik, de még nem tudni, hová.

Balogh Pétertől azt is megtudtuk, hogy konténerek helyéről a VG Kft. és az önkormányzat városüzemeltetési osztálya közösen dönt, de ez a kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre hinnénk. Ugyanis mindig akad olyan közelben lakó, akit zavar a szelektív sziget jelenléte, és az, ami a konténerekkel jár.
Hogy mire kell gondolni? A finoman szólva sem rendeltetésszerű használatra. Gyakran nemcsak a kiírt fajtájú hulladékok gyűlnek az edényekben és mellettük, hanem egészen oda nem való dolgok is. A VG Kft. munkatársai találtak már szelektív szigetnél emberi ürüléket, döglött kacsát, azon pedig már nem is csodálkoznak, hogy egyesek veszélyes hulladékot, így televíziót és más elektronikai eszközt, vagy építési törmeléket is otthagynak.

Kecskeméten egyébként közel 60 szelektív hulladékgyűjtő sziget van. Az nincs jogszabályban meghatározva, hogy hol kell ilyeneket kialakítani, tehát nincs előírás, hány lakosra kell jutnia egynek. Talán kevésbé ismert, hogy a házhoz menő szelektív szállítás nemcsak a családi házas övezetekben lehetséges, hanem akár belvárosi társasházak is igényelhetik. A VG Kft.-nél is ezt tartanák a jövő útjának, mert a közösségnek tisztább és talán az egyéneknek is kényelmesebb megoldás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!