Közélet

2016.06.12. 19:11

Egyeztetnek, hogy zavartalan legyen a szemétszállítás

A kimaradt számlázás miatt nehéz anyagi helyzetbe került, ezért előfinanszírozási igényt nyújtott be a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. az új központi szervhez. Ugyanakkor az ígéretek szerint zavartalan lesz a hulladékelszállítás a megyeszékhelyen.

Hraskó István

Nagy és sok vitát kiváltó átalakuláson esett át az országos hulladékgazdálkodási rendszer. Április 1-jétől megkezdte működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). Innentől kezdve kizárólag az új koordináló szerv jogosult hulladékgazdálkodási közszolgáltatói számla kibocsátására.
Egyes hírek arról szóltak, hogy a hazai szemétszállító cégek legalább ötöde lehet veszteséges és mehet csődbe az új központi rendszerrel. A Magyar Nemzet azt írta, Budapest kivételével már a nyár közepén országszerte leállhat a szemétszállítás. „Az ezzel kapcsolatos hírek teljesen alaptalanok és felelőtlenek; a közszolgáltatás folyamatos ellátását jogszabályi garanciák biztosítják” – reagált minderre az NHKV.

Az ügyben megkerestük a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft.-t, a megyeszékhelyen okozott-e gondokat az átállás, kell-e attól tartania a lakosságnak, hogy a szemét az utcán marad.
Balogh Péter, a cég hulladékgazdálkodási részlegvezetője kezdésként elmagyarázta, ez év áprilisáig hogyan működött náluk a számlázás. A VG Kft. három hónapon keresztül előfinanszírozta a szolgáltatást, majd a negyedév végével kiszámlázta az elvégzett közfeladatot a lakosság számára. Ugyanez a társasházak, illetve a gazdasági társaságok esetében havonta, illetve kéthavonta történt. A módosult rendszerben az NHKV Zrt. bocsátja ki a számlákat az ingatlanhasználóknak, mégpedig a VG Kft. adatszolgáltatása alapján.

– Mostanáig azonban a koordináló szerv különböző technikai problémák miatt nem tudta megoldani a számlázását, tehát sem a társasházak, sem a gazdálkodó szervek nem kapták meg a havi, illetve kéthavi számláikat. A lakosság számára most lesz aktuális a második negyedéves számlák kibocsátása. Társaságunk mindent megtesz azért, hogy a számlázás minden ingatlanhasználó felé megtörténjen. Folyamatosak az egyeztetések az NHKV Zrt.-vel, hogy bérszámlázás keretében a hulladékszámlák időben kimehessenek – mondta Balogh Péter.

A részlegvezető hozzátette: a kimaradt számlázás miatt cégük nehéz anyagi helyzetbe került, ezért előfinanszírozási igényt nyújtottak be az NHKV-hoz, ezt a közeljövőben bírálják el. A kért előfinanszírozás mértéke a jelenleg maximálisan igényelhető összeg, azaz az első negyedévben kiszámlázott közszolgáltatási díj 60 százaléka (pontos összeget nem közölt a részlegvezető – a szerző).

– Ez az összeg áthidaló megoldást jelent likviditási hiányunk fedezésére a számlák kiküldéséig. Az átállás mindenképpen megnehezíti a dolgunk, ugyanis közvetve jutunk hozzá a szolgáltatás ellenértékéhez, valamint komoly adminisztrációs terhet is jelent – hangsúlyozta Balogh Péter.
Ugyanakkor kiemelte: Kecskemét területén a VG Kft. továbbra is elszállítja a vegyes, a szelektív, illetve a zöldhulladékot, „folyamatos egyeztetések zajlanak a zavartalan szemétszállítás érdekében”.

 

Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!